Guvernul face jocul băncilor: denunţarea abuzurilor din toate contractele, suspendată până în iulie

Articolul din Codul de procedură civilă care oferea posibilitatea ANPC sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, a fost amânat până la 1 iulie, afirmă surse oficiale.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 15:38
Guvernul face jocul băncilor: denunţarea abuzurilor din toate contractele, suspendată până în iulie

Amânarea este prevăzută în ordonanţa de urgenţă aprobată miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedură civilă (CPC) şi reprezintă un angajament asumat de Executiv în ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Băncile au insistat în repetate rânduri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, deşi reglementarea face parte dintr-o Directivă europeană care trebuia aplicată de România încă de la momentul integrării europene, din 2007.

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se angajează să nu adopte niciun fel de măsură care să „afecteze disciplina debitorilor”, precum iniţiativele legislative privind legea insolvenţei personale sau să amendeze OU 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

„În acest sens, vom iniţia un studiu de impact şi consultare publică cu toţi jucătorii relevanţi privind aplicarea Codului de procedură civilă, în special în ceea ce priveşte provizioanele pentru clauze abuzile din contracte de credit, înainte de promulgare”, este promsiiunea Guvernului către FMI.

Guvernul a anunţat iniţial că termenul de intrare în vigoare a Codului de procedură civilă a fost amânat până la 1 iulie, pentru ca ulterior să revină şi să precizeze că amânarea a fost decisă doar până la 15 februarie.

Citeşte şi Guvernul a amânat intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă pentru 15 februarie

Te-ar mai putea interesa și
Noua Casă în şase paşi simpli de la ING Bank. Alternative la creditul ipotecar
Noua Casă în şase paşi simpli de la ING Bank. Alternative la creditul ipotecar
Românii care doresc să achiziționeze o locuință prin programul Noua Casă au posibilitatea de a aplica pentru credit la ING Bank România din martie 2021. De la startul programului, ING a primit......
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – Criza Coronavirus – marţi, 13.04.2021, ora 13
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – ...
Criza Coronavirus - 13 aprilie 2021, ora 13 - Rata de infectare a scăzut în Bucureşti şi Ilfov. Numărul deceselor înregistrate ...
Băncile au primit 21.825 de solicitări  de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile au primit 21.825 de solicitări de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi ...
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor vehicule apărute recent pe piață. Printre acestea ...