Departamentul de Justiţie din SUA a deschis o investigaţie privind manipularea pieţei valutare

Economica.net
11 10. 2013
dolari_34140500_66028700

FBI, care cercetează şi manipularea dobânzilor prin intermediul dobânzii interbancare londoneze LIBOR, se află în faza de început a anchetei referitoare la piaţa valutară, a spus sursa.

Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie a anunţat încă din luna iunie că investighează o posibilă influenţare a ratelor de schimb valutar.

Bloomberg a relatat în luna iunie că există acuzaţii potrivit cărora dealerii unor bănci au făcut schimb de informaţii prin mesaje instant şi s-au folosit de ordinele date de clienţi pentru a influenţa cursurile de schimb.

Autorităţile de reglementare anchetează posibile abuzuri asupra preţurilor de referinţă folosite pe pieţe, de la cele pentru petrol şi până la dobânzi, comise de companii care joacă un rol major în stabilirea acestora.

Săptămâna trecută, autorităţile de reglementare din Elveţia au anunţat o colaborare strânsă cu omologi din alte ţări, întrucât este posibil să fie implicate bănci din întreaga lume.

Sursa apropiată de investigaţia din SUA nu a spus care bănci ar putea fi verificate. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a refuzat să comenteze.

Anchetele legate de manipularea LIBOR au dus deja la amenzi în valoare cumulată de circa 2,6 miliarde de dolari, aplicate unor patru instituţii de credit, între care UBS, cea mai mare bancă din Elveţia.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile europene antitrust au anunţat că investighează posibila manipulare a cursurilor valutare în industria financiară. O anchetă similară are loc şi în Elveţia.

Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pentru mărfuri din Statele Unite analizează la rândul ei posibila manipulare a pieţei valutare, a declarat o a doua sursă.

În Marea Britanie, autorităţile de reglementare au cerut informaţii de la patru bănci, intre care Deutsche Bank şi Citigroup, a afirmat în iunie o persoană apropiată situaţiei.

Royal Bank of Scotland a predat autorităţilor înregistrări ale unor mesaje instant, după ce a constatat că un fost trader ar fi comunicat incorect cu omologi de la alte instituţii financiare, au arătat două surse.

RBS, Deutsche Bank şi Citigroup sunt printre băncile care verifică email-urile, mesajele şi istoricul convorbirilor telefonice ale angajaţilor în domeniul valutar, pentru dovezi privind posibila manipulare a cotaţiilor.