Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de HG privind privatizarea Hidroelectrica

Departamentul pentru Energie a publicat pe website-ul propriu proiectul de hotărâre de Guvern privind strategia de privatizare a producătorului de electricitate Hidroelectrica prin intermediul pieței de capital, după ce, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de resort, Constantin Niță, postarea pe site a acestui document.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 20:31
Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de HG privind privatizarea Hidroelectrica

Potrivit proiectului de act normativ, privatizarea se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, în două etape.

În primă fază, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74%, cu acordarea dreptului de preferință de subscriere, la prețul de vânzare a acțiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni, acționarilor privați existenți ai Hidroelectrica. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care deține acum 20% din companie, și care are dreptul să achiziționeze un pachet de 3,74% pentru a-și menține această participație.

Al doilea pas este inițierea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieței de capital, a unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social, la care se adaugă acțiunile rămase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferință de către Fondul Proprietatea.

Salariații, membrii Consiliului de Administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la Hidroelectrica au dreptul să achiziționeze un pachet de până la 10% din totalul acțiunilor nou emise, în perioada derulării ofertei publice primare de acțiuni.

‘Oferta publică primară de acțiuni se derulează printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiții financiare’, se mai arată în document.

‘Intermediarul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterii la tranzacționare a acțiunilor societății comerciale și va efectua, dar fără a se limita la: a) analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare și de mediu, propuneri de modalități de soluționare, în scopul reglementării și/sau implementării unor măsuri speciale menite să asigure derularea corespunzătoare a procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterea la tranzacționare a acțiunilor acesteia; b) evaluarea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. București pentru a fi avută în vedere la recomandarea unui preț de ofertă, a unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor și/sau a unui preț de referință utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor’, potrivit strategiei de privatizare.

Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de această privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectați de Departamentul pentru Energie.

În vederea implementării strategiei de privatizare, vor fi constituite două comisii: una de coordonare a procesului de privatizare și una de pregătire și monitorizare a procesului. Ele vor fi alcătuite din reprezentanți ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finanțelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica și ai Fondului Proprietatea.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, să publice hotărârea vizând listarea companiei Hidroelectrica, în cazul căreia statul va scoate la vânzare, în 2014, un pachet de 15% din acțiuni.

„Mă bucur pentru succesul cu Romgaz. Săptămâna viitoare este și listarea la Londra. Și vreau să vă rog astăzi să puneți pe site hotărârea cu Hidroelectrica, cu Electrica. Mergem mai departe pentru că investitorii au încredere în România, nu citesc o parte din presa română și au încredere și vor să cumpere acțiuni românești”, a afirmat Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Statul va scoate la vânzare, în prima jumătate a anului 2014, un pachet de acțiuni Hidroelectrica mai mare decât era prevăzut inițial, respectiv de 15%, a anunțat, recent, într-o conferință de presă, Constantin Niță.

El a precizat că inițial a fost convenită vânzarea unui pachet de acțiuni de 10% din capitalul social Hidroelectrica, dar după discuțiile cu Fondul Monetar Internațional pachetul a fost majorat la 15%.

Statul va scoate la vânzare până la sfârșitul lunii iunie 2014 un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica și 51% din acțiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfășura după modelul Romgaz, cu acțiuni la Bursa de Valori București și cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit vineri în scădere ratingurile pe termen lung şi scurt în monedă locală şi în valută atribuite Ungariei, de la "BBB/A-2" la......
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing se aşteaptă să angajeze 10.000 de lucrători în 2023, pe măsură ce îşi revine după pandemie şi creşte producţia ...
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a publicat vineri un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022, care este de peste două ori mai mare ...
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor sale. Grupul său a pierdut 50 de miliarde de dolari în ultimele zile
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor ...
Valoarea de piaţă a imperiului de afaceri aparţinând miliardarului indian Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, s-a ...