Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de HG privind privatizarea Hidroelectrica

Departamentul pentru Energie a publicat pe website-ul propriu proiectul de hotărâre de Guvern privind strategia de privatizare a producătorului de electricitate Hidroelectrica prin intermediul pieței de capital, după ce, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de resort, Constantin Niță, postarea pe site a acestui document.
Economica.net - mie, 06 nov. 2013, 20:31
Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de HG privind privatizarea Hidroelectrica

Potrivit proiectului de act normativ, privatizarea se va face prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, în două etape.

În primă fază, capitalul social al companiei se va majora cu 18,74%, cu acordarea dreptului de preferință de subscriere, la prețul de vânzare a acțiunilor nou emise în cadrul ofertei publice primare de acțiuni, acționarilor privați existenți ai Hidroelectrica. Este vorba despre Fondul Proprietatea, care deține acum 20% din companie, și care are dreptul să achiziționeze un pachet de 3,74% pentru a-și menține această participație.

Al doilea pas este inițierea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieței de capital, a unui pachet de acțiuni nou emise reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării capitalului social, la care se adaugă acțiunile rămase nesubscrise ca urmare a exercitării dreptului de preferință de către Fondul Proprietatea.

Salariații, membrii Consiliului de Administrație și pensionarii cu ultimul loc de muncă la Hidroelectrica au dreptul să achiziționeze un pachet de până la 10% din totalul acțiunilor nou emise, în perioada derulării ofertei publice primare de acțiuni.

‘Oferta publică primară de acțiuni se derulează printr-un intermediar autorizat să presteze servicii de investiții financiare’, se mai arată în document.

‘Intermediarul va asigura realizarea serviciilor necesare punerii în aplicare a prevederilor strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterii la tranzacționare a acțiunilor societății comerciale și va efectua, dar fără a se limita la: a) analiza diagnostic preliminară necesară identificării problemelor legale, economico-financiare și de mediu, propuneri de modalități de soluționare, în scopul reglementării și/sau implementării unor măsuri speciale menite să asigure derularea corespunzătoare a procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 și admiterea la tranzacționare a acțiunilor acesteia; b) evaluarea Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. București pentru a fi avută în vedere la recomandarea unui preț de ofertă, a unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor și/sau a unui preț de referință utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a prețului de vânzare a acțiunilor’, potrivit strategiei de privatizare.

Hidroelectrica va suporta toate costurile legate de această privatizare, inclusiv plata onorariilor intermediarilor selectați de Departamentul pentru Energie.

În vederea implementării strategiei de privatizare, vor fi constituite două comisii: una de coordonare a procesului de privatizare și una de pregătire și monitorizare a procesului. Ele vor fi alcătuite din reprezentanți ai Departamentului pentru Energiei, ai Ministerului Finanțelor, ai Cancelariei Primului-Ministru, ai Hidroelectrica și ai Fondului Proprietatea.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, să publice hotărârea vizând listarea companiei Hidroelectrica, în cazul căreia statul va scoate la vânzare, în 2014, un pachet de 15% din acțiuni.

„Mă bucur pentru succesul cu Romgaz. Săptămâna viitoare este și listarea la Londra. Și vreau să vă rog astăzi să puneți pe site hotărârea cu Hidroelectrica, cu Electrica. Mergem mai departe pentru că investitorii au încredere în România, nu citesc o parte din presa română și au încredere și vor să cumpere acțiuni românești”, a afirmat Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Statul va scoate la vânzare, în prima jumătate a anului 2014, un pachet de acțiuni Hidroelectrica mai mare decât era prevăzut inițial, respectiv de 15%, a anunțat, recent, într-o conferință de presă, Constantin Niță.

El a precizat că inițial a fost convenită vânzarea unui pachet de acțiuni de 10% din capitalul social Hidroelectrica, dar după discuțiile cu Fondul Monetar Internațional pachetul a fost majorat la 15%.

Statul va scoate la vânzare până la sfârșitul lunii iunie 2014 un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica și 51% din acțiunile Electrica. Ofertele publice se vor desfășura după modelul Romgaz, cu acțiuni la Bursa de Valori București și cu certificate globale de depozit (GDR) la Bursa din Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
Ungaria a început producţia de masă a automobilelor electrice
 Industria auto din Ungaria a atins un nou punct de cotitură prin debutul producţiei de masă a primului automobil electric ...
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
CNSU discută noi restricţii pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Ce măsuri sunt luate în calcul
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit vineri în şedinţă în vederea adoptării de noi restricţii ...
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Raport Covid-19: 15.410 de cazuri noi din peste 66.000 de teste, 357 de decese şi 1.848 de pacienţi la ATI
Un număr de 15.410 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...