Departamentul pentru Energie va analiza dacă poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

Departamentul pentru Energie va analiza în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a producţiei de energie regenerabilă alternativ certificatelor verzi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un interviu acordat agenţiei AGERPRES.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 06:21
Departamentul pentru Energie va analiza dacă poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

‘Este un mecanism care oferă o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Dacă veniturile depăşesc pragul agreat, beneficiarii, adică producătorii de energie din tehnologii cu emisii reduse, dau banii înapoi. Dacă sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. E o idee pe care o vom analiza, un sistem alternativ’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, în următoarea perioadă vor avea loc discuţii pe marginea oportunităţii introducerii acestui nou sistem.

‘Vom crea în zilele următoare un grup de lucru, format din Departamentul pentru Energie, ANRE, Consiliul Concurenţei, reprezentanţi ai consumatorilor, ai producătorilor şi ai industriei de regenerabile, ca să analizăm toate aspectele legate de sistemul actual de promovare, dacă nu cumva sunt lucruri care sunt neclare, dacă nu cumva sunt lucruri conflictuale în actualul sistem, care a fost revizuit de mai multe ori. Acest grup de lucru urmează să analizeze şi un sistem alternativ de promovare, care se numeşte ‘contracte pentru diferenţă’, care a fost propus spre aprobare de Marea Britanie şi care acum se află în evaluarea Comisiei Europene’, a spus ministrul.

El a arătat că acest sistem de promovare vizează tot ceea ce înseamnă tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, adică energia regenerabilă şi cea nucleară.

‘Dar, repet, este o perioadă de analiză şi vom vedea împreună, în cadrul acestui grup de lucru, dacă acest sistem poate să aducă beneficii importante pentru sistemul energetic din România şi vom stabili împreună dacă actualilor investitori li se poate oferi opţiunea să renunţe la schema de sprijin din prezent şi să opteze pentru sistemul nou.’, a adăugat Nicolescu.
El a completat că aceasta este o propunere făcută de către Marea Britanie, iar Comisia Europeană urmează să îşi dea acceptul în următoarele luni.

Guvernul a adoptat miercurea trecută ajustarea ţintei pentru regenerabile în acest an de la 15% la 11,1% cât a fost ţinta în 2013.

‘Deci nu mai creştem la 15%, ci rămânem la 11,1%. Conform calculelor noastre, acest fapt va avea un impact de scădere cu 10-15% a componentei de energie regenerabilă din factură. Deci vorbesc nu de totalul facturii, ci numai de componenta de regenerabile. În momentul de faţă este undeva la 40-42 lei pe MWh şi ar fi urmat să crească, dacă nu am fi adoptat această măsură, la 64 de lei pe MWh. Prin această măsură, din calculele noastre, vom ajunge cu 10-15% sub acest nivel de aproximativ 40 de lei pe MWh’, a spus Nicolescu.

El a mai spus că, foarte probabil, această măsură va duce la tranzacţionarea certificatelor verzi aproape de valoarea lor minimă

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...