Ce bănci oferă cele mai avantajoase produse de economisire pentru copii

Chiar dacă la depozitele bancare clasice dobânzile au mai crescut, putând fi cuprinse între 1,5% şi 3,6% pe an, depozitele şi conturile pentru copii îşi păstrează avantajele lipsei comisioanelor bancare şi sunt gândite ca investiţie pe termen lung. În plus, ele se comportă ca un cont curent, dar oferă dobânzi aproape duble faţă de cele dela conturile de economiiclasice. Care sunt cele mai bune oferte la un astfel de depozit?
Gabriela Ţinteanu - joi, 29 oct. 2020, 19:42
Ce bănci oferă cele mai avantajoase produse de economisire pentru copii

Depozitele pentru copii oferă două avantaje: dobânzi mai mari decât la conturile de economii standard cu circa 1 punct procentual și posibilitatea de aduna o sumă considerabilă de bani până când copilul ajunge la maturitate, prin alimentări lunare cu sume relativ mici. De exemplu, dacă ai pune de-o parte câte 200 de lei lunar pentru copil, până la majorat s-ar stânge o sumă considerabilă, de peste 57.000 de lei, în condițiile unei dobânzi de 3%. Un alt avantaj este că depozitul pentru copii poate fi alimentat și de alți membri ai familiei.

Odată cu intrarea dobânzilor în teritoriul real negativ al randamentului, mai multe bănci au renunţat la produsele de economisire destinate copiilor. Totuşi, la ora actuală, mai există şapte bănci care oferă depozite sau conturi de economii pentru minori.

Tendinţele pe piaţa acestor produse bancare sunt divergente. Dacă unele bănci au desfiinţat produsul, a se vedea Raiffeisen Bank, altele l-au diversificat, gen Unicredit. Ea este singura instituţie de credit care oferă posibilitatea unui minor să deţină card propriu şi să cheltuie bani doar în mediul online sau prin plată la POS, bineînţeles în limita unei sume maxime stabilită de părinte.

Avantajele contului de economisire sunt date în general de lipsa comisioanelor de administrare a contului (excepţie face doar BRD Groupe Societe Generale) şi demulte ori posibilitatea ca părintele să ataşeze acestui cont o asigurare de viaţă sau de sănătate pentru copil şi în cazul majorităţii băncilor dobanda fixă pe o perioadă de 12 luni, reînnoibilă în fiecare an.

Dacă este să alegem cel mai bun produs bancar pentru economiile minorilor,nivelul dobânzilor oferite de bancă este definitoriu. Cele mai bune dobânzi de pe piaţa bancară la ora actuală le oferă CEC Bank, unde avem un nivel al randamentului anual de 3%, fixă timp de 12 luni. Dobânda se calculează la soldul zilnic (titularii putând face depuneri în orice moment) şi se capitalizează anual, adăugându-se la soldul depozitului. La scadenţă, depozitul se prelungeşte automat, pe perioade egale cu cea iniţială, în condiţiile de dobândă din ziua prelungirii.

A doua cea mai bună ofertă din piaţă esteKidCont dela Banca Transilvania,undeavem o dobândă de 2,5%, fărăcomisioane, dar cuo limită maximă a depunerilor totale de 450.000 de lei. Nici oferta BCR nu este de lepădat. Dobânda oferită este de 1,9%, produsul este lipsit de comisioane şi beneficiază de asigurare de viaţă. De altfel, oferta celor băncilor din top 10 care au acest produs poate fi consultată în tabelul de mai jos.

               

NR Crt

Banca

Dobânda

Bonus

Alte caracteristici

   

1

CEC Bank

3%

fixa 12 luni

nu necesită deschidere decont curent

2

Banca Transilvania

              2,5%

la un an bonus egal cu dobânda

suma maximă a depozitului 450.000 lei

     

pentru depuneri de 500 lei

       

3

BCR

             1,9%

0,2% bonus pe an pentru

 –      
     

depuneri lunare de 40 lei

       

4

Unicredit Bank

              1,3%

bonus de 50 delei la deschide-

 –      
     

rea contului

       

5

OTP Bank

0,75% – 1,3%

dobânda variază în funcţie de

 
     

sumă

≥5.0000 – 1,30%

   

6

ING Bank

0,7%

1% bonus pentru depuneri

       
     

trimestriale

       

7

BRD

0,40%

dobânda se capitalizează

comision de administrare lunară cont

     

trimestrial

de 0,80 euro pe lună in valuta contului

 

Sursa: site-urile băncile comerciale

       

 

În cazul contului de economii al OTP Bank, produs destinat economisirii sub forma unui cont curent are dobânda majorată şi diferenţiată pe tranşe, adresându-se clienţilor persoane fizice minore sau cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani, cu sau fără rezidenţă/ cetăţenie în România. Diferenţierea dobânzii esteîn funcţie desuma strânsă în contul de economii. Astfel, pentru sume sub 500 de lei dobânda este de 0,75%, pentru sume de până în 5.000 de lei, dobânda este de 1,15%, iar pentru cele de peste 5.000 delei de 1,3%.

De asemenea, unele bănci, încearcă să stimuleze economisirea în favoarea copiilor prin bonusuri de dobândă pentru un anumit nivel şi frecvenţă a noilor depuneri în contul copilului. Este cazul ING Bank unde clientul primeşte bonus de 1% la dobânda iniţială de 0,7% dacă are depuneri trimestriale în contul minorului. Aceeaşi situaţie o întalnim şi la BCR,unde clientul primeşte un 0,2% peste dobânda de bază de 1,9% dacă are depuneri lunare de minimum 40 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Electrica a avut în 2020 un profit net de 388 de milioane de lei, în creștere cu 87,5% față de anul precedent
Grupul Electrica a obținut, în anul 2020, un profit net consolidat de 388 milioane RON, înregistrând o creștere de 181 milioane RON, respectiv 87,5%, comparativ cu anul precedent, potrivit unui...
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
CFR SA investeşte 22,1 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii în Sibiu şi Harghita
Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA va investi 22,1 milioane de lei, din fonduri bugetare, pentru lucrări de ...
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021
China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, ...
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri dimineaţă, 5.03.2021
Presiunea continuă să crească în criza Coronavirus din România – situaţia înainte de weekend – vineri ...
Criza Coronavirus 5 martie 2021 (cea mai recentă raportare – joi, 4 martie,  ora 13) –  Rata vindecarii: 91,80% – ...