Deprecierea euro, accentuată de intervenţiile pe piaţă ale băncilor centrale din statele emergente

Băncile centrale ale economiilor emergente au vândut în ultima perioadă euro pentru a-şi sprijini propriile monede, contribuind astfel la declinul puternic al monedei unice în raport cu dolarul, potrivit unor traderi şi analişti citaţi de Financial Times.
Economica.net - lun, 04 iun. 2012, 13:21
Deprecierea euro, accentuată de intervenţiile pe piaţă ale băncilor centrale din statele emergente

Moneda euro a pierdut în luna mai aproape 7% în raport cu dolarul, cea mai abruptă scădere din septembrie, cauzată de temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.

Euro îşi continuă declinul în şedinţa de tranzacţionare de luni, cursul coborând la circa 1,241 dolari, aproape de minimul ultimilor doi ani.

Traderii susţin că băncile centrale s-au numărat printre cei mai importanţi „vânzători” de euro în ultima perioadă, în contradicţie cu obiceiul de a cumpăra euro în perioade de depreciere pentru a-şi diversifica rezervele valutare.

„Cea mai recentă repriză de neîncredere faţă de euro a redus considerabil interesul băncilor centrale faţă de moneda unică”, consideră Steven Englander, strateg valutar la Citigroup.

Bank of America Merrill Lynch susţine că, potrivit datelor proprii, băncile centrale au vândut neobişnuit de mulţi euro în luna mai, alături de fondurile de hedging şi investitorii instituţionali.

„Acum un an, băncile centrale au contribuit la limitarea deprecierii euro. Acum, creşterea rezervelor a încetinit, managerii îndepărtându-se de euro”, spune Richard Cochinos, strateg valutar la BofA Merrill Lynch.

Băncile centrale din statele în dezvoltare sunt în mod normal printre cei mai importanţi cumpărători de euro, în încercarea de a-şi diversifica rezervele valutare, constituite predominant în dolari din moment ce majoritatea exporturilor marilor economii emergente reprezintă mărfuri şi materii prime denominate în moneda SUA.

Cererea din partea managerilor rezervelor de stat este considerată unul dintre principalii factori care au menţinut euro la un nivel relativ solid faţă de dolar anul trecut şi în prima parte a lui 2012.

Rata de creştere a rezervelor băncilor centrale a încetinit însă în luna mai, odată cu domolirea creşterii economice mondiale şi scăderea preţurilor mărfurilor şi materiilor prime.

Încetinirea creşterii economice a determinat multe bănci centrale din state emergente să vândă euro contra monedei locale, pentru a sprijini cursul de schimb.

Aproximativ 60% din rezervele băncilor centrale sunt constituite în dolari, faţă de circa 25% în euro, potrivit datelor FMI citate de Financial Times. Până acum, managerii rezervelor luau în calcul majorarea expunerii pe euro la până la 40% din total, însă mai multe bănci centrale s-au reorientat între timp către lira sterlină, dolarul australian şi cel canadian.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului unu din 2024
Numărul investitorilor participanți la Fondul de Compensare a Investitorilor era de 191.743 la sfârșitul trimestrului ...
Numărul total al investitorilor raportaţi de participanţii la Fondul de Compensare a Investitorilor la sfârşitul trimestrului I al anului 2024 era de 191.743, în creştere faţă de sfârşitul......
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm în lunile mai şi iunie
Nicușor Dan: Primăria Capitalei nu a avut bani să plătească factura pe aprilie către Termoenergetica. O să corectăm ...
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat joi că în luna aprilie nu a fost plătită factura curentă la Termoenergetica, ...
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la ...
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...