Deputații au decis: Control politic mai clar pe arbitrii pensiilor și asigurărilor. Șefii ASF, demiși mai ușor, numiți doar cu studii financiare

29 04. 2020
camera_deputatilor_20757300

În ceea ce privește numirea membrilor Consiliului ASF, modificările propuse de deputați aduc un plus, introducând un criteriu clar în ceea ce privește competențele celor nouă. Concret, ei sunt obligați să aibă studii superioare în domeniul financiar. „Să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diploma de licență în domeniul financiar”, prevede proiectul de act normativ. De-a lungul timpului au existat multe discuții și chiar sesizări la Curtea Constituțională în ceea ce privește competențele membrilor ASF. Acest criteriu suplimentar aduce un plus de claritate din acest punct de vedere.

De partea cealaltă, însă, deputații și-au votat, practic, dreptul de a controla și mai clar Consiliul ASF, care, oricum, fiind numit politic, trebuia să răspundă în anumite cazuri și la comenzile din aceste zone. Dacă și Senatul va confirma legea, toți membri executivi ai ASF vor putea fi demiși dacă raportul anual, pe care îl prezintă la fiecarea sfârșit de martie în Parlament, pică la vot.

AICI poți vedea întregul proiect votat în Camera Deputaților

 

În plus față de această impunere, deputații vin cu o prevedere care le permite să demită mult  mai ușor un membru ASF: „În cazul membrilor executivi, în situația în care există documente care atestă măsurile defectuoase, cu puternic impact negativ, asupra pieței de care sunt responsabili, conform art. 8 alin. 1.”, prevede documentul. Se rezolvă astfel o problemă de control politic ce a apărut, de exemplu, în cazul fostului președinte ASF, Mișu Negrițoiu, unde a fost nevoie de forțarea procedurilor pentru a fi demis de contestatarii săi politic.

Bătălie pentru postul de președinte ASF. Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, vine tare pe turnantă

Membri Consiliului ASF sunt printre cei mai bine plătiți oficiali din România, remunerațiile lor ajungând la 14.000 de euro lunar, fără bonusuri. În cadrul structurilor din jurul fiecărui membru ASF sunt angajați, așa cum mai arăta ECONOMICA.NET foarte mulți consilieri apropiați de personaje din politică. Astfel de oameni sunt angajați și în zone de execuție din ASF.

Controlul politic asupra ASF era, oricum, unul semnificativ, deoarece procedura de numire a Consililui presupune o negociere politică, iar fiecare membru este susținut de unul sau mai multe partide.

În acest moment, postul de președinte ASF este vacant, după plecarea la BNR a lui Leonardo Badea(înainte de venirea la ASF parlamentar PSD). Pentru poziția de președinte au început deja jocurile, așa cum ECONOMICA.NET scria în exclusivitate. Daniel Zamfir este un  pretendent serios, în măsura în care va găsi sprijin în actuala conducere a PSD. Nicu Marcu, vicepreședintele Curții de Conturi, încearcă prin intermediul ALDE, dar și a unei părți din PSD și PNL. Candidatul care va putea provoca surpriza este llie Sârbu, fost ministru al agriculturii, socrul lui Victor Ponta și actual consilier la Curtea de Conturi. Conform unor surse politice și din piață, Sârbu, împreună cu ginerele său, au declanșat o ofensivă în acest sens. Lupta este deschisă și pentru celelalte posturi din ASF, mai ales pentru cel de prim-vicepreședinte,  ocupat de Doina Dascălu.