Deputaţii francezi au adoptat rectificarea bugetului pe 2012

Economica.net
20 07. 2012
cyprus_euro_20121_18423800

Legea privind rectificarea bugetară a fost votată prin ridicare de mâini de majoritatea de stânga din Adunarea Naţională /Camera inferioară a Parlamentului/. Uniunea pentru o Mişcare Populară /UMP, dreapta/ şi grupul centrist UDI au votat împotriva proiectului.

Prima lege bugetară din mandatul de cinci ani al preşedintelui socialist Francois Hollande, acest proiect de rectificare a finanţelor prevede o creştere a impozitelor cu 7,2 miliarde de euro şi o ”îngheţare” suplimentară de cheltuieli de 1,5 miliarde de euro.

Într-o atmosferă puţin tensionată, mai ales în cursul serii de joi, deputaţii au dezbătut timp de trei zile desfiinţarea TVA-ului social şi încetarea exonerărilor sociale şi fiscale legate de orele suplimentare, două promisiuni de campanie ale candidatului socialist Hollande.

UMP, care a utilizat toate firele procedurii de austeritate pentru a încetini şi anima dezbaterile, a acuzat neîncetat guvernul că reduce puterea de cumpărare a francezilor.

Chiar înainte de votul final, puţin după ora 5,30 dimineaţa, vineri, ministrul delegat Jérome Cahuzac şi-a exprimat regretul în legătură cu ”obstrucţionismul parlamentar” care, în opinia sa, rupe cu tradiţia legii finanţelor.

Hervé Mariton /UMP/ a denunţat pachetul de măsuri bugetare, considerat ”neliniştitor” şi ”nedrept”, în timp ce Charles de Corson avertiza în legătură cu ”o strategie bugetară fundamental eronată”.

Deputaţii au votat o salvă de măsuri joi: contribuţia excepţională pe avere, înăsprirea drepturilor de succesiune, taxa pe stocurile petroliere, creşterea impozitului forfetar social, care ajunge la 20 %, TVA pe carte şi spectacol, la 5,5 %, desfiinţarea francizei medicale de 30 de euro pentru ajutorul medical de stat etc. Ei au făcut, de asemenea, efectivă reducerea cu 30 % a salariului preşedintelui şi premierului.

Rectificarea bugetară duce deficitul la 81,1 miliarde de euro.

Textul va fi examinat în Senat începând de marţi şi urmează să fie adoptat definitiv până pe 31 iulie.