Deputații liberali propun ca taloanele de pensie să poată să fie transmise electronic celor care le solicită

Taloanele de pensie vor putea fi transmise în format electronic, de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cererea pensionarilor care primesc pensia în cont curent sau cont de card, prevede un proiect depus miercuri la Parlament de 22 de deputaţi liberali.
AGERPRES - joi, 15 apr. 2021, 16:24
Deputații liberali propun ca taloanele de pensie să poată să fie transmise electronic celor care le solicită

Documentul va avea aceeaşi valoare juridică ca cel livrat în format hârtie şi va fi acceptat de către instituţiile care solicită prezentarea acestuia, arată proiectul care modifică în acest sens legea sistemului unic de pensii publice.

„Casa Naţională de Pensii Publice transmite, la cerere, în format electronic, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul CNPP, documentul de informare cu privire la sumele plătite beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau în cont de card. Transmiterea documentului de informare cu privire la sumele plătite se va face începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card. Documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu documentul de informare cu privire la sumele plătite transmis lunar la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă prin serviciul de corespondenţă standard. Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile ţi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea documentului în format fizic”, stabileşte propunerea legislativă.

Conform proiectului, documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, va conţine cel puţin un element de identificare unică.

„Casa Naţională de Pensii Publice va arhiva documentele de informare cu privire la sumele plătite, transmise în format electronic, în conformitate cu prevederile legii Arhivelor Naţionale, în condiţiile tehnice stabilite de legea privind arhivarea documentelor în format electronic”, mai prevede proiectul.

Legea intră în vigoare în 90 de zile de la data publicării în monitorul Oficial.

Citește și: Ministrul Muncii: 220.000 de pensii au fost evaluate (economica.net)

Iniţiatorii, printre care şi fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru, menţionează că 40% dintre pensionari primesc pensia prin virament bancar, acesta primind prin Poşta Română în format fizic, pe hârtie, documentele de informare (taloanele mov) la domiciliu, iar majoritatea sunt nemulţumiţi că aceste taloane sunt rătăcite sau livrarea lor este întârziată.

„Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situaţia în care nu au fost găsite la domiciliu, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov) se păstrează la sediul oficiului poştal pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii. Din semnalele primite de la pensionari, majoritatea nemulţumiţi de faptul că aceste taloane sunt de multe ori rătăcite sau întârzie să le fie livrate, a reieşit nevoia de a le oferi în format electronic. Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia în cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia să le fie livrată în numerar la domiciliu şi doresc ca şi documentele doveditoare să le fie livrate în format electronic. Pensionarii îl pot accesa oricând, îl pot tipări în mai multe exemplare, funcţie de nevoie şi nu mai trebuie să aştepte poştaşul în ziua şi ora fixă”, arată iniţiatorii.

De asemenea, unii pensionari au încă un loc de muncă, ceea ce face imposibil să fie prezenţi acasă când vine poştaşul, iar alţii locuiesc la o altă adresă faţă de adresa unde le este adus talonul, mai susţin iniţiatorii.

Citește și: Taloanele mov au început să ajungă la toţi pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar, din 15 martie (economica.net)

„Este o corvoadă pentru unii pensionari să intre în posesia talonului mov, ei fiind învăţaţi cu mijloace electronice de comunicare şi cu serviciile bancare”, mai menţionează aceştia.

Proiectul urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Toate județele și Capitala se mențin în scenariul verde. Rata de infectare în București este de 1,06
Capitala şi toate judeţele ţării sunt în continuare în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu SARS-CoV-2, a anunţat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). ...
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a crescut
Un leu este suficient pentru înfiinţarea unei firme. După apariţia noii legi, numărul SRL-urilor nou înfiinţate a ...
Persoanele care doresc înființarea unei societați comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată ...
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
GCS: 565 de cazuri noi de coronavirus, 38 de morți
Un număr de 565 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Prețul energie pe bursă a crescut semnificativ, cu peste 150%, în aprilie 2021 față de anul trecut
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 309 lei ...