Deputații spanioli au votat în favoare proiectului de buget propus de Guvernul Sanchez, caracterizat de un nivel record al cheltuielilor

Guvernul spaniol a obţinut joi, după mai multe săptămâni de negocieri, aprobarea deputaţilor pentru proiectul de buget pe 2022, caracterizat de un nivel record al cheltuielilor, în timp ce în ţară creşte nemulţumirea pe fondul unei relansări mai lente decât se anticipa, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 25 nov. 2021, 21:38
Deputații spanioli au votat în favoare proiectului de buget propus de Guvernul Sanchez, caracterizat de un nivel record al cheltuielilor

Proiectul de lege a finanţelor a fost aprobat cu o majoritate de 188 de voturi din 350, cu susţinerea a 11 partide politice, ceea ce dovedeşte capacitatea de dialog a executivului, a salutat Ministerul Finanţelor.

Acest vot va permite guvernului minoritar al socialistului Pedro Sanchez (foto) să supravieţuiască încă un an la putere în perspectiva viitoarelor alegeri generale programate deocamdată pentru sfârşitul lui 2023.

Legea finanţelor va favoriza stabilitatea, încrederea şi securitatea, a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, care a lăudat un buget de justiţie socială şi de modernizare economică.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să primească undă verde din partea Senatului în termen de o lună, însă aceasta este considerată de acum o formalitate date fiind acordurile încheiat între guvern şi partenerii săi.

Bugetul pe 2022 prevede cheltuieli record de 240 de miliarde de euro, din care 27,6 miliarde finanţate prin mega-planul european de relansare. Spania este unul din principalii beneficiari ai acestuia, cu 140 de miliarde prevăzute în şase ani.

În buget sunt incluse câteva măsuri sociale emblematice, precum indexarea pensiilor şi salariilor bugetarilor, care vor creşte cu 2% de la 1 ianuarie, şi sunt concretizate promisiunile guvernului în favoarea tinerilor.

Un ajutor lunar de 250 de euro pentru plata chiriei este prevăzut pentru persoanele între 18 şi 35 de ani cu venituri mici, şi se introduce un voucher cultural de 400 de euro pentru tineri.

Pentru a obţine o majoritate, Guvernul Sanchez a trebuit să negocieze contrapartide cu câteva formaţiuni mai mici, printre care separatiştii catalani din ERC şi cei basci din EH Bildu.

Executivul s-a angajat astfel să desfiinţeze taxele pe anumite autostrăzi şi să introducă o măsură prin care să oblige platformele audiovizuale să asigure cel puţin 6% din producţia lor în limbi regionale (catalană, bască sau galiciană).

La cererea partenerului său din guvern, Podemos (stânga radicală), partidul lui Sanchez a acceptat plafonarea chiriilor practicate de marii proprietari în zonele cu tensiuni sociale.

Acest buget cu o puternică tentă socială ar trebui să permită Spaniei să-şi consolideze relansarea economică, ameninţată de o inflaţie galopantă (5,4% pe un an în octombrie) şi de o redresare mai lentă decât se anticipa a turismului, de care depind 13% din locurile de muncă.

Conform previziunilor Bruxellesului, activitatea economică din Spania, una din ţările cele mai afectate de pandemie, cu o scădere a PIB de 10,8% în 2020, nu îşi va regăsi nivelul de dinainte de criză mai devreme de 2023.

Aceste veşti economice pesimiste au sporit presiunea pe executivul spaniol, confruntat cu un început de nemulţumire socială, mai ales în sectorul metalurgiei şi în rândul transportatorilor, care ameninţă cu greva înainte de Crăciun.

Bugetul adoptat de deputaţi prevede aducerea deficitului public la 5% din PIB anul viitor, după 8,4% în 2021, însă această traiectorie se bazează pe o previziune de creştere de 7% în 2022, considerată nerealistă de numeroşi economişti.

„Este important’ ca Madridul să menţină o politică bugetară prudentă”, a atenţionat miercuri Comisia Europeană, care a dat totuşi undă verde proiectului de buget al Guvernului Sanchez.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...