Deschiderea minelor de aur de la Rovina, din ce în ce mai aproape. Canadienii au obţinut avizul de oportunitate şi fac demersuri pentru PUZ

Compania canadiană Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), proprietara proiectului aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, a anunțat luna aceasta că a primit avizul de oportunitate din partea Consiliului Județean Hunedoara. Măsura va duce la sporirea producţiei de aur în Balcani, în condiţiile unei scăderi la nivel mondial şi a perspective de creştere a cererii.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 25 iul. 2021, 22:05
Deschiderea minelor de aur de la Rovina, din ce în ce mai aproape. Canadienii au obţinut avizul de oportunitate şi fac demersuri pentru PUZ

Avizul de oportunitate pentru proiectul aurifer de la Rovina (unde ar urma să se extragă 3,82 milioane de uncii odată demarat proiectul), vine după ce în luna mai, compania canadiană a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă acestui proiect.

Pe termen lung, acest proiect va duce probabil la creșterea producției de aur în Balcani, asta în condițiile în care și Turcia a anunțat, la începutul lunii, că a descoperit încă un zăcământ de aur important, estimează specialiştii în aur. Pe de altă parte,  o prognoză recentă a Ministerului Resurselor din Australia prezice, în viitor, o scădere globală a producției de aur, dar se așteaptă , în același timp, ca cererea de aur să crească în continuare.

De fapt, Europa Centrală și de Est mizează deja pe aur ca salvator în contextul incertitudinii banilor fiduciari. Totodată, specialiștii se așteaptă ca, la nivel mondial, băncile centrale să continue să cumpere aur. Și pentru că tot am amintit de Turcia, aici această tendință are valențe istorice.

Odată cu emiterea Avizului de Oportunitate, compania este acum aprobată să treacă la următoarea etapă de autorizare pentru Proiectul Văii Rovina, și anume Planul Urbanistic Zonal („PUZ”) sau Certificat de urbanism pentru terenuri. „Procesul PUZ preia terenurile pastorale sau forestiere existente și re-zonează zona necesară pentru activitatea comercială. Studiul definitiv de fezabilitate, depus la 14 aprilie 2021, a furnizat detaliile tehnice necesare pentru depunerea cererii de aproximativ 3.000 de pagini și în cele din urmă pentru aprobarea permisului”, potrivit anunţului făcut de companie pe site-ul propriu. .

După cum a fost anunțat în 5 aprilie 2021, Compania a inițiat oficial Evaluarea Strategică de Mediu („SEA”) cu Agenția pentru Protecția Mediului din județul Hunedoara („EPA”). Perioada de optsprezece zile legiferată pentru comentariile publice cu privire la inițierea SEA a trecut, fără comentarii primite de APE. Compania și APE lucrează acum la primirea acordurilor și / sau avizelor de la toate autoritățile administrative pentru avizul de mediu privind PUZ și pregătirea pentru consultări publice preconizate să aibă loc în T3 2021.

Scott Moore, directorul executiv al Euro Sun, afirmă: „Suntem încântați să vedem sprijinul continuu al statului român, deoarece acesta oferă aprobări, după cum este necesar, pentru a muta Proiectul Rovina Valley către începerea construcției noastre. Percepția investitorilor asupra României ca o jurisdicție potențial neprietenoasă în ceea ce privește mineritul nu este în mod clar adevărată, deoarece aceste etape de aprobare obţinute de noi continuă să demonstreze contrariul. Studiul nostru definitiv de fezabilitate a subliniat un activ generațional care aduce cea mai înaltă administrare a mediului, împreună cu beneficii economice semnificative direct comunităților noastre locale și județului în ansamblu. Permisul de reper permite acum companiei să continue cu PUZ, ducându-ne cu un pas mai aproape de construcție. ”

Rezervele de aur în Valea Rovina

Valea satului Rovina se află în județul Hunedoara, la aproximativ 45 de kilometri de orașul Deva, și face parte din „Patrulaterul aurifer” din Apuseni. Istoric vorbind, aurul a fost exploatat aici încă de pe vremea Imperiului Roman, iar de-a lungul timpului în regiune au fost exploatate aproximativ 55 de milioane de uncii de aur, echivalentul a 1710 tone de aur.

Proiectul văii Rovina include trei zăcăminte separate: Rovina, Colnic și Ciresata. Potrivit celor mai recente date, din luna aprilie 2021, aceste zăcăminte conțin 3,2 milioane, 3,18 milioane și, respectiv, 3,82 milioane de uncii.

Tabel: Producția estimată de aur și cupru din proiectul Văii Rovina

Zăcământ Clasificare Cantitate (milioane de tone) Aur
(g/t)
Cupru (%) Aur
(mii de uncii troy)
Cupru (tone)
Colnic Resurse măsurate 24.27 0.64 0.11% 500.5 26 860.9
Resurse indicate 49.49 0.52 0.08% 828.7 41 004.7
Rovina Resurse măsurate 24.01 0.32 0.28% 247.8 67 469.3
Resurse indicate 35.62 0.22 0.20% 249.5 72 896.1
Total Resurse măsurate 48.28 0.48 0.20% 748.3 94 330.2
Resurse indicate 85.11 0.39 0.13% 1 078.2 113 900.8
Total general Resurse măsurate + indicate 133.40 0.43 0.16% 1 826.5 208 231.0

Sursa: Euro Sun Mining

Se estimează că proiectul aurifer de la Rovina va produce 146.000 uncii de aur pe an în primul deceniu de funcționare. În plus, anual se vor extrage aproximativ 8,6 milioane de tone de cupru.

În 2018, SAMAX, deținut 100% de Euro Sun Mining, a primit licența de exploatare minieră în Valea Rovina, documentul fiind semnat de șase miniștri, inclusiv premierul României. Acesta a fost un pas obligatoriu pentru obținerea avizului de oportunitate, fără de care nu se poate trece la următoarea etapă, și anume Planul Urbanistic Zonal.

La începutul lunii aprilie, Euro Sun Minig a primit aprobarea autorităților române pentru inițierea Evaluării Strategice de Mediu (SEA) aferentă acestui proiect. Tot atunci, compania a făcut public un document de 3.000 de pagini cu privire la studiul de durabilitate al proiectului. Etapa consultărilor publice este preconizat a avea loc în al treilea trimestru al acestui an.

 

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...