Descoperă spumele poliuretanice în 500 de cuvinte

Citește prezentarea de doar 500 de cuvinte a spumelor poliuretanice și încheie lectura fiind edificat față de aceste materiale cu caracter izolator.
Ion Dobreanu - mie, 31 aug. 2022, 11:27
Descoperă spumele poliuretanice în 500 de cuvinte

Spumele poliuretanice, ieri și azi

Spumele poliuretanice au apărut acum mai multe decenii și au servit la diferite aplicații. Pe atunci, tehnologia putea oferi doar spume complet rigide, dure, fără caracteristicile pentru care sunt astăzi cunoscute și apreciate.

Ulterior, s-au obținut spume flexibile, iar în cele din urmă, variante semi-rigide. Astăzi, spumele se obțin din amestecarea a doi compuși chimici numiți izocianat și poliol (derivați din petrolul brut) și alte componente auxiliare (catalizatori, stabilizatori, agenți). Se obțin spume poliuretanice caracterizate de parametri foarte buni de izolare termică, de neegalat, pe lângă alte calități și pe lângă faptul că aplicarea se realizează cu ușurință.

Spume cu celule închise și deschise

Există spume poliuretanice cu celule închise și cu celule deschise. Este vorba de structura polimerului, stabilită la aplicare în funcție de temperatura setată în aparatul special de pulverizare. Cele cu celule închise sunt deosebit de dense, rezistă foarte bine la umiditate și sunt mai rigide.

Tavanele, podelele, fundația și pereții exteriori care beneficiază de izolație cu spumă poliuretanică cu celulă închisă sunt bine izolate termic și fonic și se bucură de o consolidare structurală, spuma umplând micile fisuri și imperfecțiuni și protejând materialele de construcții din structura acelor suprafețe.

Spumele cu celule deschise sunt mai ușoare, dar dense tot atât cât vata minerală sau alte materiale izolatoare. Sunt utile și recomandate pentru izolarea pereților interiori, a podului etc. Permit aerului să circule destul de liber, având un rol important în îndepărtarea riscului de apariție a condensului.

Spume cu una sau două componente

Spuma poliuretanică cu o singură componentă este cea care se usucă în prezența aerului, deci a umidității mai mari. Cea cu două componente trece prin uscarea chimică, fără necesar de umiditate, de aceea se folosește în locuri pe unde nu circulă aerul.

Spume poliuretanice de vară/ de iarnă

Spumele poliuretanice mai pot fi de iarnă, de vară sau… all season, dacă se poate spune așa. Totul se reglează din raportul de materiale componente adăugate în acest mix din care se obțin, plus din temperatura setată în aparat.

Despre firmele de izolații cu spumă

Aparatul de pulverizare a acestor spume poliuretanice este deținut și utilizat de firme specializate, care au primit certificări în domeniu. Un asemenea aparat mânuit de specialiștii unei firme de izolații ajută la lucrări executate în 2-5 ore pentru 150 mp de izolație. Firma de izolații Isoterm poate executa lucrări pentru peste 2000 mp de izolație în fiecare zi!

Pe final, alte câteva informații și avantaje ale spumelor poliuretanice: sunt non-toxice, ajută la obținerea de economii importante la facturile de energie, au o durată de viață pe viață cât durata de viață a imobilului. Aceste avantaje sunt posibile numai dacă spumele sunt de calitate, aplicate în mod corespunzător, și dacă suprafețele pe care se aplică au fost bine pregătite dinainte.

Metaforic spus, spuma poliuretanică este un material-minune în izolații, doar că este nevoie de un magician precum Isoterm care să o folosească pentru a face minuni.

Te-ar mai putea interesa și
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ar trebui să înceaptă la anul VIDEO
Se face o nouă linie electrică între România și Republica Moldova, cu sprijin american. Memorandum semnat, lucrările ...
Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc printr-o a treia linie de înterconexiune între cele două țări, între Strășești și Gutinaș, conform unui......
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Raiffeisen anunţă că analizează cu atenţie tranzacţia privind participaţia la Strabag
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat joi că preluarea unei participaţii la firma de construcţii ...
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group a investit 16 milioane de euro în transformarea Promenada Mall din Târgu-Mureș în Plaza M
Indotek Group, conglomeratul pan-european de investiții imobiliare cu sediul la Budapesta, a anunțat relansarea centrului ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de aproape 5,9 miliarde de lei de la bănci, în mai 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna mai 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde ...