1EUR = 4.8422 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Desfiinţarea Rasdaq: Investitorii din AIPC cer Autorităţii pieţei să renunţe la radierea de la Bursă a 12 companii

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să-şi retragă deciziile de radiere de la Bursă a mai multor companii, care nu ar fi respectat dreptul acţionarilor minoritari de a  li se plăti valoarea deţinerilor.

06 noi, 2015 | | ECONOMICA.net

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) acuză  de Supraveghere Financiară că a comis o ilegalitate atunci când a decis radierea din evidenţele sale, respectiv ieşirea de pe piaţa organizată la Bursă a 12 companii, care nu ar fi respectat dreptul acţionarilor minoritari de a li se plăti valoarea participaţiilor lor.

Companiile incriminate sunt relativ mici: Electroputere VFU Pașcani (RMAR), Astral SA București (ASBU), Simerom SA Sibiu (SIEM), Remat SA Galați (REMQ), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Metalurgica SA Vlăhița (METU),  Prefa SA Brașov (PRFY), Zodiac 2000 SA (ZODI), ABO FARM S.A. Sfântu Gheorghe (NUDA), UMUC SA București (UMUC).

„ASF cunoaște din sesizările acționarilor că aceste societăți nu au achitat sumele care li se cuvin acționarilor, care au depus cerere de retragere și tocmai de aceea aceste decizii (de radiere, n.r.) ni se par greu de explicat”, se spune într-un comunicat al AIPC, carfe nu exclude ca „să fie și alți emitenți în aceeași situație, mai ales că la ora actuală buletinul ASF apare cu o întârziere de două săptămâni. Deocamdată doar deciziile de radiere a acestor emitenți apar in buletinul ASF și avem investitori care au depus cereri de retragere neonorate”.

În aceeași situație de ilegalitate s-ar afla și operatorul de piață Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit AIPC. Bursa „a pus emitenții în imposibilitatea de a publica pe site-ul său rapoartele curente prevăzute de legea 151/2014 și Regulamentul ASF 17/2014 în momentul în care a decis trecerea la secţiunea emitenţi nelistaţi a tuturor emitenţilor Rasdaq. În mod evident, comportamentul BVB SA nu are nici o legătură cu respectarea drepturilor acționarilor și, și mai puțin, cu stimularea investițiilor  pe piața de capital din România sau a altor obiective pe care le declară în acest sens”.

   


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO