Deţinători de obligaţiuni elene dau Grecia şi băncile în judecată, după schimbul de obligaţiuni

Avocaţi din Germania reprezentând 110 deţinători de obligaţiuni ale Greciei vor da în judecată statul elen şi bănci, în urma schimbului de obligaţiuni care a redus datoriile statului grec cu peste 100 de miliarde de euro.
Economica.net - lun, 12 mart. 2012, 18:53
Deţinători de obligaţiuni elene dau Grecia şi băncile în judecată, după schimbul de obligaţiuni

Majoritatea investitorilor au cheltuit 100.000-500.000 de euro pe obligaţiuni elene, cel mai mare plasament fiind de 3 milioane de euro, potrivit firmei de avocatură din Hamburg, care nu a menţionat băncile vizate de acţiune.

În procesul care va fi intentat probabil la Washington, băncile vor fi acuzate că nu au informat clienţii în privinţa riscurilor şi li se va cere să acorde compensaţii.

Separat, avocaţii vor susţine că Grecia, prin programul schimbului de obligaţiuni, a încălcat un tratat germano-elen care protejează investitorii din Germania de riscurile politice.

Investitorii care au acceptat termenii schimbului de obligaţiuni nu vor putea cere compensaţii, a precizat un avocat de la firma de avocatură Groepper Koepke.

Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat luni încheierea preschimbării obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie.

Operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor vechi cu unele noi a început în această dimineaţă şi a vizat doar portofoliul de obligaţiuni de 177 miliarde de euro.

Noile obligaţiuni elene au debutat luni pe pieţele financiare la un preţ cu un discount major faţă de valoarea nominală, indicând că investitorii au deja aşteptări pesimiste în legătură cu finanţele statului elen, scrie Wall Street Journal.

Potrivit Tradeweb, noile obligaţiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominală.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...