Deutsche Bahn mizează pe echipamentele Huawei în pofida îngrijorărilor cu privire la tehnologia chineză

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a acordat în luna decembrie 2022 un contract în valoare de 64 de milioane de euro, pentru furnizarea de componente destinate noii sale reţele IP, unei firme care utilizează tehnologie de la grupul chinez Huawey, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 10 mart. 2023, 13:55
Deutsche Bahn mizează pe echipamentele Huawei în pofida îngrijorărilor cu privire la tehnologia chineză

Reţeaua IP va forma coloana vertebrală a unei noi infrastructuri digitale care va permite Deutsche Bahn să gestioneze de la distanţă toate operaţiunile sale pe una dintre cele mai dense reţele feroviare din Europa.

Contractul acordat în luna decembrie firmei Deutsche Telekom Business Solutions, o subsidiară a Deutsche Telekom, este pentru echipamente Huawei precum switch-uri şi routere. Acestea conţin software care trebuie îmbunătăţit în mod frecvent de la distanţă, ceea ce potrivit experţilor în securitate cibernetică le face vulnerabile la posibile update-uri de tip malicious.

Acordarea acestui contract, care până acum nu a fost anunţată, arată că firmele germane continuă să utilizeze tehnologie marca Huawei în ceea ce ar urma să fie o infrastructură critică, în pofida îngrijorărilor crescute şi a avertismentelor venite din SUA cu privire la utilizarea tehnologiei chineze.

Deutsche Bahn a acordat acest contract în cursul unei proceduri de licitaţie organizată la doar două luni după un atac cibernetic ce a paralizat transportul feroviar în nordul Germaniei timp de mai multe ore şi a ridicat semne de întrebare cu privire la vulnerabilităţile existente în infrastructura critică a Germaniei. Mai mulţi parlamentari au declarat pentru Reuters că au bănuieli că în spate s-ar afla un actor statal, având în vedere cât de sofisticat a fost atacul. Anchetatorii nu au ajuns încă la o concluzie finală.

Un purtător de cuvânt de la Deutsche Bahn a precizat că, în conformitate cu legislaţia actuală în domeniul securităţii IT, compania nu trebuie să obţină aprobarea Autorităţii germane pentru securitate cibernetică (BSI) pentru componentele sale de reţea, spre deosebire de operatorii publici de reţele de telecomunicaţii.

Nicio ţară din Europa nu are în prezent o legislaţie care să interzică utilizarea de echipamente Huawei în reţelele unei companii private, deşi Suedia şi Marea Britanie au legi care interzic utilizarea lor în reţelele de telecomunicaţii 5G şi alte ţări au îndemnat operatorii telecom să evite tehnologia Huawei.

Criticii Huawei susţin că legăturile strânse dintre producătorul de echipamente de telecomunicaţii şi serviciul chinez de securitate creează riscul ca tehnologia Huawei să confere serviciului secret chinez acces la infrastructura critică.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...