Deutsche Bank estimează că un euro va valora 0,95 dolari, în 2017

Economica.net
07 10. 2014
500_75_db_polen_warschau_71950000

Acest raport publicat de cea mai mare bancă germană şi, totodată, al doilea mare trader valutar din lume este cel mai agresiv semnal de alarmă venit de la o mare bancă de investiţii.

Raportul Deutsche Bank, potrivit căruia nivelul redus al randamentelor investiţiilor, precum şi surplusurile comerciale mari vor conduce la ieşirea capitalului din Europa presupune că euro se va deprecia cu încă 25% în raport cu dolarul, în condiţiile în care, în perioada care a trecut din luna mai şi până în prezent, s-a depreciat deja cu 10%.

Majoritatea jucătorilor importanţi de pe pieţele valutare este de acord că euro va continua să se deprecieze în următorul an, însă ultima dată când un euro a valorat mai puţin de un dolar a fost în 2002, pe fondul unei crize de încredere în proiectul euro. Barclays a prognozat că euro va coborî până la 1,10 dolari în decurs de un an şi va continua să se deprecieze şi după această dată, în timp ce Goldman Sachs susţine că euro va ajunge la paritate cu dolarul în 2017.

În general, surplusurile de cont curent sunt considerate un element pozitiv pentru o monedă. Cu toate acestea, analistul Deutsche Bank, George Saravelos, consideră că tocmai acest surplus, combinat cu un climat de creştere domestică redusă, va conduce la diminuarea randamentelor pentru investiţii în Europa şi în consecinţă la deprecierea euro.

‘Ne aşteptăm ca excedentul de cont curent al Europei, combinat cu măsurile agresive de relaxare cantitativă ale BCE, să conducă la cele mai mari ieşiri mari de capital din istoria pieţelor financiare’, avertizează George Saravelos.

‘La aproximativ 400 de miliarde de dolari pe an, excedentul de cont curent al Europei este mai mare decât cel înregistrat de China în anii 2000. Dacă va fi susţinut, ar fi cel mai mare excedent generat în istoria pieţelor financiare globale. Acest lucru contează’, susţine Saravelos.

În plus, analistul consideră că, prin slăbirea euro, ca urmare a achiziţiilor de active, precum şi prin menţinerea randamentelor obligaţiunilor şi economiile din Europa la un nivel foarte scăzut, Banca Central Europeană nu va face decât să crească presiunile pentru trimiterea capitalului peste hotare.

‘Europa va deveni cel mai mare exportator de capital al secolului 21. Următorii ani vor marca începutul unor achiziţii europene foarte mari de active străine’, consideră analistul Deutsche Bank.