Deutsche Telekom îşi va majora participaţia la OTE până la 50% – presă

Grupul german Deutsche Telekom este pe punctul de a ajunge la un acord care să-i permită majorarea participaţiei la grupul elen OTE, proprietarul Romtelecom, până la 50%, prin preluarea unui pachet suplimentar de 10% de la guvernul grec, informează un articol publicat zilele trecute în cotidianul elen To Vima, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 17 feb. 2014, 08:07
Deutsche Telekom îşi va majora participaţia la OTE până la 50% - presă

Fără a cita sursa informaţiilor sale, To Vima susţine că cele două părţi sunt în ‘discuţii avansate’ şi, de asemenea, ‘sunt gata să ajungă la un acord’. Un oficial din Ministerul grec de Finanţe a refuzat să comenteze informaţiile, la fel şi un purtător de cuvânt de la Deutsche Telekom.

Luna trecută, un alt cotidian grec – ‘Kathimerini’ – a informat şi el că Deutsche Telekom şi-a exprimat interesul pentru preluarea restului de 10% din acţiunile companiei de telefonie Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care se mai află în posesia statului grec.

Valoarea de piaţă a OTE la bursa de la Atena este de 6,1 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pachetul de 10% deţinut de Guvernul grec are o valoare de aproximativ 610 milioane de euro. Guvernul grec deţine în mod direct 6% din acţiunile OTE, iar restul de 4% sunt deţinute de fondul public de pensii IKA. Restul de 50% din acţiunile OTE sunt deţinute de investitorii privaţi.

În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru preluarea unui pachet de 30% din acţiunile OTE, iar în luna iunie 2011 a preluat un pachet suplimentar de 10%. De asemenea, grupul german are drept de preempţiune, dacă statul elen va decide să-şi vândă restul de acţiuni.

Guvernul grec a demarat un program de privatizări în valoare de mai multe miliarde de dolari, potrivit termenilor acordului internaţional de susţinere.

Deocamdată, vânzarea acţiunilor deţinute la OTE nu face parte din programul de privatizări, deoarece Guvernul de la Atena vrea să-şi păstreze capacitatea de a influenţa deciziile luate la cea mai mare companie de telecomunicaţii din Grecia. Însă, veniturile strânse până acum de Executivul grec din privatizări, 2,6 miliarde de euro, sunt mult sub obiectivul de 22 de miliarde de euro pe care şi l-a propus iniţial.

Hellenic Telecommunications Organization – OTE Group – cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).

Te-ar mai putea interesa și
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ieftiniri consecutive....
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. ...