Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Preşedintele Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scrie Deutsche Welle (DW) în pagina online deduminică, întrebându-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 06:05
Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Băsescu „a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ”, a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. „Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici”, un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul.

În schimb, Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul, subliniind că „lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare”. Acum, Parlamentul este în măsură să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu, adaugă Gabanyi.

Guvernul federal german este îngrijorat cu privire la evenimentele din România, în special cu privire la diminuare drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW, referindu-se ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie. „Un asemenea lucru subminează statul de drept”, îl citează DW pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„Acest lucru este deosebit de grav, pentru că este o pervertire a statului de drept”, a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg. „Există o Constituţie şi aceasta stipulează felul în care trebuie să fie făcute lucrurile atunci când, spre exemplu, este suspendat un preşedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat – ocolind reglementările oficiale”, a adăugat Kreuter.

Postul german de radio citează totodată luările de poziţie ale principalilor actori internaţionali cu privire la evenimentele din România, şi anume declaraţiile ministrului german de Externe Guido Westerwelle – care a pus la îndoială, într-un interviu recent, progresele României în continuarea procesului său de integrare UE -, criticile exprimate de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Victoria Nuland cu privire la ameninţarea separării puterilor în stat în acest conflict Băsescu-Ponta şi anunţul Consiliului Europei că va examina legitimarea suspendării preşedintelui.

Însă au existat şi voci care l-au criticat pe Băsescu, scrie DW, citându-l pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, care a declarat pentru postul naţional german de radio că este împotriva „declaraţiilor politice unilaterale”. De ani de zile, Băsescu a abuzat de puterile sale, fără ca toată lumea să păstreze tăcerea asupra acestui lucru, a spus Swoboda, scrie DW.

De asemnea, Gabanyi a declarat pentru DW că preşedintele român şi-a pierdut susţinerea atât în rândul politicienilor, cât şi a populaţiei, din cauza politicii sale stricte de tăieri bugetare. Alţi critici, continuă postul de radio, l-au acuzat pe Băsescu că are opinii discriminatorii faţă de minorităţi. În opinia lui Gabanyi, Băsescu este tratat în prezent aşa cum obişnuia el să facă în trecut.

„Băsecu este orice altceva, dar nu un bun democrat”, a declarat Kreuter pentru DW, adăugând că „el este cel puţin la fel de corupt ca cei cu care afirmă că se luptă”. Însă, în opinia lui Kreuter, suspendarea lui Băsescu reprezintă o altă ameninţare la adresa statului de drept în România. „Chiar nu îmi pare rău pentru persoană – dar felul în care se face acest lucru este cu adevărat îngrijorător”, a subliniat analistul.

Te-ar mai putea interesa și
Program Tezaur – Românii pot investi în titlurile de stat cu dobânzi de până la 8,10% pe an
Program Tezaur – Românii pot investi în titlurile de stat cu dobânzi de până la 8,10% pe an
Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 7,75%, respectiv 8,10%, începând de luni, 3 octombrie, potrivit unui comunicat....
Liderul separatist al regiunii Doneţk recunoaşte că oraşul Liman este practic încercuit de armata ucraineană
Liderul separatist al regiunii Doneţk recunoaşte că oraşul Liman este practic încercuit de armata ucraineană
Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Liman aflat ...
Fluxul net de investiţii străine directe în 2021 a fost de 8,94 miliarde euro
Fluxul net de investiţii străine directe în 2021 a fost de 8,94 miliarde euro
Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 a înregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care 6,747 miliarde ...
Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie
Statele membre UE aprobă impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie ...