Dezastru grecesc pentru Portugalia. Se pariază puternic pe falimentul ibericilor

Cum falimentul oficial al Greciei este o chestiune de câteva zile, pieţele financiare pariază pe faptul că Portugalia, altă ţară afundată în criza euro, va avea nevoie de o restructurare a datoriei publice. 
Mihai Banita - vin, 27 ian. 2012, 14:35

Creditorii privaţi sunt în discuţii cu Grecia pentru o restructurarea a datoriei publice cu 70%. Această „tunsoare” (hair-cut) a datoriei se aplică la aproximativ 206 miliarde de euro, doar cota deţinută de bănci, fonduri de pensii şi de hedging şi companiilor de asigurări, nu şi cea aflată în posesia Băncii Centrale Europene, care a cumpărat obligaţiuni de 36 miliarde de euro pe parcursul ultimilor doi ani. Astfel, doar o parte din datoria de 350 miliarde de euro se află în mâinile creditorilor privaţi.

 

Grecia ar urma să emită noi obligaţiuni, care vor fi primite la schimb cu cele vechi de către creditori, şi un cupon anual de 4-4,25%.

Elenii vor să îşi asigure un al doilea pachet de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, în valoare de 130 miliarde de euro, şi pentru asta au nevoie de implicarea sectorului privat.

Restructurarea datoriei nu atinge însă doar interesele Greciei. Pieţele pariază deja că şi în cazul Portugaliei se va întâmpla acelaşi lucru.

Portugalia primeşte finanţare de la FMI şi UE şi ar trebui să se împrumute din nou de pe pieţele financiare de la anul.

Randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta statul portughez pe 10 ani au sărit însă la 15%, un nou record pentru iberici. Mai grav este că la scadenţele mai scurte, dobânzile pe care Portugalia ar trebui să le plătească pentru a se împrumuta sunt mai mari, de 16% la doi ani şi 19,5% la cinci ani. De regulă, cu cât este mai lungă scadenţa unei obligaţiuni, cu atât randamentul cerut este mai mare, şi inversarea acestei tendinţe arată că încrederea în perspectivele ca pe termen scurt emitentul datoriei să-şi îndeplinească obligaţiile de plată scade.

Costul cu asigurare a datoriei împotriva riscului de default a ajuns la un nou nivel record. Conform datelor CMA, pentru a asigura datorie de un milion de dolari împotriva falimentului, cumpărătorul poliţei CDS trebuie să plătească 14,36% sau 143.360 dolari. Cotaţia arată că sunt 70% şanse ca Portugalia să intre în faliment.

În această conjunctură, pentru a acoperi deficitul şi plata dobânzilor în 2013, portughezii vor avea nevoie de un nou bailout, şi, cel mai probabil, de o reducere a datoriei publice de 113% din PIB, a treia cea mai mare din Zona euro după Grecia şi Italia.

Ibericii vor rămâne şi în 2012 în recesiune. Banca Centrală a Portugaliei prognozează o contracţie economică de 3,1% în 2012, după una de 1,9% în 2011, în timp ce economia va stagna în 2013, urmare a măsurilor de austritate menite să reducă deficitul bugetar în ţintele agreate de creditorii instituţionali. Economia ar putea primi încă o lovitură ca urmare a îngheţării creditării. Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, citate de Reuters, creditul acordat sectorului privat a înregistrat în decembrie cel mai mare declin din 1997 şi până acum de când există această statistică.

 

Evolutia randamentelor la obligatiunile portugheze cu scadenta la 10 ani. Sursa: Bloomberg

 

Cotaţia CDS la 5 ani a crescut cu aprox. 30% de la începutul anului. Sursa: CMA DataVision

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...