EXCLUSIV Dezastru în agricultură. Sute de firme care au luat bani europeni sunt în faliment

Peste 250 de firme care au accesat fonduri europene nerambursabile destinate sectorului agricol sunt în faliment sau insolvenţă. Au lăsat în urmă creanţe de zeci de milioane de euro pe care statul se chinuie să le recupereze. Principalul debitor este o firmă a omului de afaceri Gheorghe Caruz.
Alina Stanciu - Dum, 21 oct. 2012, 21:01
EXCLUSIV Dezastru în agricultură. Sute de firme care au luat bani europeni sunt în faliment

Bugetul de stat este grav prejudiciat de companiile care au beneficiat de fonduri europene, prin programele destinate industriei agricole, şi care, dintr-un motiv sau altul au intrat în insolvenţă ori şi-au declarat falimentul. Din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), insituţia care asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi care a preluat în totalitate derularea şi monitorizarea Programului SAPARD, în perioada 2011-2012 aproximativ 120 de beneficiari ai fondurilor nerambursabile accesate prin programele SAPARD şi FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) sunt în insolvenţă sau în faliment. În total, începând cu 2007 şi până atunci sunt peste 250 de societăţi în această situaţie. Prejudiciul pe care APDRP trebuie să îl recupereze se cifrază la peste 487,2 milioane de lei, adică peste 39,9 milioane de euro.

VEZI AICI DOCUMENTUL (apoi faceţi click pe Download-Direct Download)

Ce se întâmplă cu banii

Practic, companiile în faliment sau insolvenţă care au accesat fonduri europene pentru finanţarea programelor de dezvoltare rurală încalcă prevederile contractuale asumate de beneficiar atunci când au accesat fondurile europene. „Declanşarea procedurii de insolvenţă sau faliment a beneficiarilor de fonduri nerambursabile reprezintă o neregulă în sensul prevederilor contractuale asumate, fiind o încălcarea a unui criteriul de eligibilitate, A.P.D.R.P. având obligaţia de a urmării respectarea contractului şi de a recupera prejudiciului cauzat bugetului comunitar şi bugetului naţional. De asemenea, având în vedere dispoziţiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, precum şi dispoziţiile art. 36 din O.U.G. nr. 66/2009 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, A.P.D.R.P. declanşează procedura de recuperare a fondurilor nerambursabile alocate proiectului, fiind îndreptăţită să formuleze şi cerere de înscriere la masa credală a debitorilor.Odată recuperat prejudiciul, în cazul FEADR banii se pot realoca pentru alte proiecte, iar pentru Programul SAPARD sumele sunt rambursate Comisiei Europene”, au explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii APDRP.

Fonduri recuperate foarte greu

Din tabelul remis ECONOMICA.NET cu situaţia beneficiarilor SAPARD şi FEADR reiese că din peste 250 de companii care şi-au declarat insolvenţa sau falimentul începând cu 2007, un singur caz a fost în totalitate soluţionat, iar suma a fost recuperată de către APDRP. Este vorba despre o firmă din Bacău (SC BI DI PROD SRL) care a intrat în insolvenţă în 2006 şi de la care APDRP a recuperat integral o creanţă în valoare de 300.866 de lei. În rest, sunt situaţii în care creanţele au fost admise la masa credală şi se continuă procedura recuperării banilor sau cazuri în care creanţa a fost respinsă iar APDRP continuă în instanţă procesul de redobândire a sumelor respective.

Cea mai mare creanţă aparţine lui Caruz

Compania cu cea mai mare creanţă faţă de APDRP, în valoare de aproximativ 15,2 milioane de lei, este producătorul de mezeluri Galco, ce face parte din grupul de firme al omului de afaceri Gheorghe Caruz.Societatea a intrat în insolvenţă în luna septembrie a acestui an, iar afaceristul îi acuză chiar pe cei de la APDRP pentru situaţia în care a ajuns firma. „Cei de la APDRP mi-au pus poprire pe conturi pentru că au suspicionat o frauda la achiziţia unui echipament care a costat 30.000 de euro. În loc să verifice au pus poprire pe conturi pentru 4 milioane de euro şi au îngropat firma. Astfel, s-a ajuns ca o societate bună şi foarte bine dotată să intre în faliment”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Caruz. 

Problemele lui Caruz datează încă de anul trecut, când 62 de beneficiari ai programului SAPARD, printre care şi Galco, s-au trezit cu conturile blocate în urma verificărilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Instituţia de control a susţinut că a constatat nereguli în procedura de achiziţionare a unor echipamente şi a obligat companiile în cauză să restituie toate fondurile nerambursabile de care au beneficiat. “În Rezoluţia pe care ne-a transmis-o OLAF în care se arată că există suspiciuni de fraudă şi nereguli există recomandări special pentru debit total”, declara în iunie 2011 Mihai Vădan, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (fosta Agenţie SAPARD).

Potrivit APDRP, în cazul Galco sumele pe care rebuie să le recupereze acum APDRP provin din două proiecte finanţate cu bani europeni, unul prin SAPARD şi al doilea prin FEADR.  Instituţia încearcă să ăşi recupereze banii în instanţă. 

Cu două luni înainte ca Tribunalul Brăila să accepte intrarea în insolvenţă a Galco, Caruz şi-a executat silit propria firmă, în calitate de creditor. Cererea de încuviinţare a executării silite a fost admisă de către Judecătoria Brăila în trei zile de la data înregistrării dosarului.

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, societatea Galco a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 21,9 milioane de lei şi pierderi nete de 1,5 milioane de lei.

VEZI AICI DOCUMENTUL (apoi faceţi click pe Download-Direct Download)

Te-ar mai putea interesa și
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida SA, o companie deținută de investitori Italieni, cu același tip de......
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte state membre UE avertizează Bruxelles-ul să nu intre într-o ”cursă a subvenţiilor” cu SUA
Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras ...