Dezastru în bricolaj. Doar trei companii mai au profit

Pierderi pe linie la principalii jucători pe piaţa locală de bricolaj. Anul trecut, doar trei companii au reuşit să vândă mai mult decât au cheltuit. Două dintre ele sunt branduri româneşti.
Alina Stanciu - lun, 01 iul. 2013, 21:01
Dezastru în bricolaj. Doar trei companii mai au profit

Concurenţa acerbă şi scăderea puterii de cumpărare a românilor s-a resimţit şi anul trecut acerb pe piaţa de bricolaj. Doar trei mari retaileri au reuşit anul trecut să se menţină pe profit. Este vorba despre liderul pieţei, compania românească Dedeman, deţinută de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, nemţii de la Hornbach, care au trecut pe profit, şi  Arabesque, lanţ deţinut de omul de afaceri din Galaţi Cezar Rapotan. 

Potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Dedeman a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de  2,4 miliarde de lei, cu 19,5% mai mare faţă de anul anterior. Profitul a crescut şi mai mult, cu 25,8% faţă de 2011, ajungând la 258,7 milioane de lei. Compania operează 32 de magazine, dintre care patru au fost deschise anul trecut.

Nemţii de la Hornbach au avut şi ei un an bun în 2012, compania devenind profitabilă. Retailerul a raportat afaceri de peste 402 milioane de lei, cu 12% peste rezultatele din 2011 şi un profit net 3,36 milioane de lei. Cu un an în urmă, nemţii aveau un România pierderi de peste 32 de milioane de lei. Hornbach operează pe plan local doar 5 magazine.

Compania românească Arabesque a reuşit anul trecut un profit net cu 22% mai mare faţă de anul anterior, ajungând la aproximativ 42,6 milioane de lei. Cifra de afaceri a fost de 1.564 milioane de lei , faţă de peste 1,7 miliarde de lei cu un an în urmă. Arabesque operează în momentul de faţă un număr de 18 magazine în România şi unul la Chişinău. 

Restul marilor companii de profil s-au întrecut în pierderi. Astfel, bauMax a raportat cea mai mare pierdere brută, dintre retailerii analizaţi de ECONOMICA.NET. Compania care operează pe plan local 15 magazine a raportat pierderi de aproximativ 98,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de aproximativ 545,8 milioane de lei. Cu un an în urmă, bauMax avea o pierdere netă de 54,7 milioane de lei şi o cifră de afaceri cu 4,9% mai mare.

Din punct de vedere al pierderii brute, urmează Praktiker, cu un minus de 71,8 milioane de lei la o cifră de afaceri de 649,5 milioane de lei. Faţă de anul anterior, Praktiker, care deţine 27 de magazine în România, a raportat o scădere cu  1,8% a cifrei de afaceri, dar au reuşit să diminueze pierderile cu 1,8%.

Obi România a înregistrat pierderi cu 11% mai mari faţă de 2011, ajungând la un minus de 56,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 182,3 milioane de lei. Faţă de 2011, afacerile companiei au crescut însă cu 2,1%. Obi deţine pe plan local 7 magazine.

Bricostore România, companie preluată anul acesta de britanicii de la Kingfisher, a terminat anul trecut cu pierderi de aproximativ 14,5 milioane de lei, de peste 5 ori mai mari decât cu un an în urmă. Afacerile companiei au crescut însă cu 4,7% faţă de 2011, până la 641 de milioane de lei.

Brico Expert SA, operatorul magazinelor Mr Bricolage a avut anul trecut pierderi de 11,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 63,4 milioane de lei, în scădere faţă de anul anterior când au avut afaceri de 70,9 milioane de lei.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...