Dezastru pe piaţa auto: minus 45% în iunie, 26% scădere la şase luni

Înmatriculările de maşini noi au scăzut, în iunie, cu peste 45% faţă de nivelul aceleiaşi luni ale anului trecut, ceea ce a condus, pentru prima jumătate a anului, la un recul de peste 26% comparativ cu primele şase luni ale anului 2012.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 11:43
Dezastru pe piaţa auto: minus 45% în iunie, 26% scădere la şase luni

În iunie 2013 s-au înmatriculat doar 3.967 de autoturisme noi, comparativ cu cele 7.326 din primele şase luni ale anului precedent, potrivit datelor Direcţiei de Înmatriculări. În prima jumătate a anului, s-au înmatriculat doar circa 24.500 de autoturisme noi, comparativ cu cele 33.300 din primele şase luni ale anului trecut.

Cea mai vândută maşină nouă rămâne Dacia, cu un nivel al înmatriculărilor de 6.440 de autoturisme în primele şase luni, mai mic cu 23% faţă de acelaşi nivel al anului trecut. Ford, celălalt producător care are o unitate de producţie în România, a consemnat pe piaţa locală 1.407 unităţi înmatriculate în primele şase luni, în scădere cu 45% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Mai toate celelalte mărci de volum au consemnat scăderi accentuate pe piaţa din România. Astfel, Skoda a scăzut cu 35%, până la 2.085 de maşini înmatriculate în primele şase luni ale anului, Renault cu 37% până la 1.483 de unităţi, Volskwagen cu 25%, până la 2.832 de maşini. Scăderi ceva mai mici consemnează Opel (minus 8%) şi Hyundai (minus 5%).

„Rabla”, o posibilă explicaţie

Dincolo de cauzele generale ale scăderii din ultimii ani a pieţei auto, atât la noi, cât şi la nivelul Uniunii Europene, o cauză specifică poate fi Programul Rabla. Ediţia din acest an a debutat la începutul lunii iunie, deci mulţi dintre cei interesaţi de o maşină nouă încă nu au avut timp să şi-o procure, pentru că doar o mică parte a tichetelor a fost distribuită în iunie.

Fondul pentru Mediu va emite, în acest an, 20.000 de tichete pentru Programul „Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice. Pentru sesiunea 2013 se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii din domeniu
Tranzacție pe piața jocurilor de noroc. Familia Ghețu și un holding din Cipru se asociază pentru a prelua șapte companii ...
Emma Gamma Limited, un holding din Cipru cu participații în firme care furnizează activități de pariuri și jocuri de noroc și familia Ghețu vor să cumpere împreună șapte companii active......
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării ...
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% ...