Un oraş-fantomă din Spania are o datorie cât pentru 7.000 de ani

La est de Madrid, localitatea Pioz, cu o populație de 3.600 de locuitori, și-a câștigat fără să vrea, titlul de cel mai îndatorat loc din Spania.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 21:12
Un oraş-fantomă din Spania are o datorie cât pentru 7.000 de ani

Noile case din cărămidă stau aliniate cu zecile. Fiecare are grădină, panouri solare și locuri de parcare pentru două mașini. Dar, din 100 de case, doar două sunt locuite.

La veniturile estimate, Ministerul Administrației Publice din Spania a calculat că micului orășel i-ar trebui 7.058 de ani pentru a-și plăti datoriile, și asta datorită programului de cheltuieli demarat de autorități în perioada de boom, când creditele se luau ușor, iar dezvoltatorii s-au înghesuit să construiască case pe care, realist vorbind, nu aveau să le vândă, scrie publicația The Telegraph.

Pioz a devenit un simbol al unei națiuni lovite de criză, unde primăriile au acumulat datorii mai mari decât veniturile, datorii care amenință încercarea guvernului de a reduce deficitul bugetar impus de Bruxelles.

„Suntem paralizați de datorii”, spune Dionisio Tores Martinez, purtătorul de cuvânt al primăriei din Pioz. „Este imposibil să exagerezi cât de mari sunt probleme noastre. Pe termen scurt, ne luptăm în fiecare lună să găsim resursele financiare pentru plata serviciilor minime”, mai spune acesta.

La câțiva kilometri de orășel, o stație de purificare a apei, care a costat 11 milioane de euro și care stă părăsită. Autoritățile nu au mai avut fonduri necesare pentru punerea în funcțiune a stației, și nici pentru plata salariilor angajaților. Vis-a-vis de această stație, un centru de reciclare, construit în parte cu bani de la Uniunea Europeană, împarte aceeași soartă. Autoritățile locale nu au reușit să construiască drumul de acces pentru camioane. În același stadiu se află și un bazin de înot, inaugurat în 2008 și care a costat 2,3 milioane de euro.

Datorii de 16 milioane de euro

Deși nu par mari, datoriile administrației din Pioz către furnizori se ridică la valoarea de 16 milioane de euro. Oraşul este una dintre cele 2.619 de localități care au cerut ajutorul autorităților centrale pentru plata datoriilor. Actualul primar, Amelia Rodriquez, care a fost aleasă în această funcție anul trecut, dă vina pe administrația anterioară pentru acest dezastru.

„Încercăm să rezistăm cu ce avem acum pentru a supraviețui. Dar numărul de locuitori nu poate oferi veniturile necesare pentru a conduce un oraș care s-a extins rapid și care acum este jumătate gol”, spune aceasta. Rata șomajului a ajuns la 25%, iar cele mai optimiste estimări arată că autoritățile pot economisi 2.000 de euro anual pentru plata datoriei, după plata costurilor minime de funcționare.

„Da, viața era bună aici. Este un loc frumos”, spune Ignacio, un tânăr de 30 de ani, care a venit în piața centrală cu o bicicletă veche. „Am avut două mașini, o casă nouă, foarte mult de muncă în domeniul construcțiilor și am crezut că acest lucru nu se va sfârși niciodată. Acum sunt șomer și locuiesc din nou cu părinții”, mai spune acesta. Aproape 600 de case noi stau goale în mica localitate. Hoții au furat cam tot ce se putea, de la cabluri de electricitate, la geamuri și obiecte sanitare din băi și bucătării. În plus, multe dintre companiile de construcții sunt în lichidare, iar băncile au rămas astfel cu active toxice, pe care cel mai probabil nu le vor vinde, nici la prețuri foarte mici.

Bula imobiliară din Spania a lăsat băncile cu active toxice în valoare de 185 de miliarde de euro. Spania a intrat în a doua recesiune, iar estimările arată că economia va mai înregistra o scădere de 1,7% anul acesta. Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu 27 de miliarde de euro anul acesta, pentru a reduce deficitul bugetar de la 8,5% anul trecut, la 5,3% anul acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...