Primul dezvoltator imobiliar care anunță că pleacă din România din cauza problemelor urbanistice din București

Dezvoltatorul spaniol Gran Via, prezent pe piața din România de 15 ani, a decis să nu mai investească în imobiliare pe plan local pe fondul blocării investițiilor prin anularea PUZ-urilor. În acest sens, compania va vinde un teren pe care îl deține în zona Aviației din București și a concediat deja oameni, a anunțat Antoanela Comșa, preşedintele Gran Via Real Estate. Și alți dezvoltatori ar putea urma acest exemplu, mai spune Comșa, iar alții se vor feri să investească în București și se vor orienta spre alte zone.
Andrada Ghira - joi, 30 iun. 2022, 15:06
Primul dezvoltator imobiliar care anunță că pleacă din România din cauza problemelor urbanistice din București

Blocajul generat în București de anularea PUZ-urilor coordonatoare de sector, dar și decizia recentă a Tribunalului București de anulare a Planului Urbanistic General din 2000, a făcut ca investitorii să nu mai dorească să investească la noi. Dezvoltatorul Gran Via, cu acționari spanioli, a decis să vândă un teren din București și a concediat vinerea trecută nouă angajați. După finalizarea ansamblului de la Constanța, în 2024, dezvoltatorul va pleca din România.

„Noi am vrut să achiziționăm terenuri. Concluzia a ceea ce se întâmplă astăzi în București este următoarea: vindem terenul din Aviației, avem și cumpărători pentru el, și nu mai investim nimic în România. În afară de a continua investiția de la Constanta, pentru ca avem terenul cumpărat și dorim să-l finalizăm, în România, investitorii  mei au decis să nu mai investească nimic. Dacă la început spuneau, Antoanela, terminăm terenurile pe care le avem, tu te uiți de alte terenuri, noi îți dăm bani, construiești, discutăm, dar nu mai vrem la scală foarte mare, cum am construit până acum, am avut terenuri de trei, patru hectare, terenuri mai mici, dar construim. Vă spun că astăzi, suntem invers. Acționarii mei au cumpărat în Spania și mă roagă să mă duc să dezvolt acolo alături de ei.

Motivația ține de situația urbanistică a orașului. Vând terenul din Aviației, pentru că eu în trei ani de zile nu am reușit să aprob un PUD. Păi, de ce să stau cu banii investiți acolo când pot să cumpăr teren în Spania și mâine să mă apuc să construiesc în Spania? Vineri am concediat nouă persoane, din 27. Asta înseamnă 30% din angajați. Am concediat oameni care erau in aceasta firma din 2006 angajați. La aceste lucruri se va ajunge. Dacă nu am ce să construiesc, oamenii nu au ce să facă, iar eu nu am din ce să plătesc salariile”, a declarat Antoanela Comșa preşedinte Gran Via Real Estate la Profit NEWS TV. 

Pe lângă terenul de 5.600 de mp din Aviației pe care îl va vinde, dezvoltatorul mai deține un teren pe strada Fabrica de Gheață din sectorul 2. Probleme sunt și acolo, iar Comșa spune că va da Primăria în judecată.

„Proiectul de pe Fabrica de Gheață în lăsăm în amorțire, pentru că avem proiectul de la Constanța, pe care nu îl terminăm așa curând, o să dăm Primăria Sectorului 2 în judecată pentru că nu ne eliberează autorizația de construcție pentru 70 de apartamente. Nicușor Dan interpretează că nu trebuie să se dea autorizație de construire dacă PUZ-ul a fost suspendat, or legea spune altceva, și avem adrese de la Ministerul Dezvoltării, ISC, Prefectură, că trebuie să se dea autorizație de construire dacă procedura a început înainte de suspendare”, a declarat pentru Economica.net, Antoanela Comșa.

Și alți dezvoltatori ar putea urma acest exemplu, mai spuen Comșa, iar alții se vor feri de a investi în București și se vor orienta spre alte zone.

„Nu m-am gândit că venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei va însemna eliminarea dezvoltatorilor, ci doar a celor care nu respectă legea. Băieții deștepți și-au obținut certificate de urbanism și poate uneori chiar și autorizația de construire înainte să se anuleze PUZ-urile, și au avut PUZ-urile aprobate”, mai spune Comșa.

CITEȘTE ȘI Spaniolii de la Gran Via pregătesc un nou proiect rezindențial în București, pe malul lacului Plumbuita

Ce proiecte continuă Gran Via în România

Gran Via va continua investiția în ansamblul rezidențial Gran Via Marina cu circa 1.000 de locuințe la Constanța, acolo unde prima fază cu aproape 200 de locuințe a fost livrată anul anul trecut. Recent, dezvoltatorul a anunțat o investiție de 26 de milioane de euro în cea de-a doua fază, care va avea  190 de apartamente.

Gran Via este prezentă în România de 15 ani, când a cumpărat terenurile mai multor foste fabricii din București, dar și achiziția unui teren la Constanța. În București, compania a  finalizat peste 2.000 de apartamente în proiecte precum Gran Via Park, Timișoara 58 (ambele în sectorul 6 al Capitalei) și Aviației Apartments, în sectorul 1. În Constanța, dezvoltatorul are în construcție ansamblul Gran Via Marina, lângă mall-ul Vivo!, la 10 minute de stațiunea Mamaia.

CITEȘTE ȘI Reacția investitorilor imobiliari după anularea PUG București în primă instanță: Oamenii vor suporta creșterea prețurilor la locuințe și chirii

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...