Dezvoltatorii imobiliari au dat 350 de milioane de euro pe terenuri în 2017

Valoarea totală a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare, exceptând segmentul industrial, a depășit în 2017 pragul de 350 milioane de euro la nivel național, arată datele Colliers International România. Circa 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investițional.
Andrada Ghira - mie, 10 ian. 2018, 09:25
Dezvoltatorii imobiliari au dat 350 de milioane de euro pe terenuri în 2017

Dezvoltatorii imobiliari şi-au securizat anul trecut terenuri pentru noi proiecte imobiliare în Capitală, iar cele mai active zone pentru care s-au parafat tranzacţiile sunt centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera. 

Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri a depăşit pragul de 350 de milioane de euro, cu circa 25-30% mai mult decât în 2016. 

Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii zece ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, spune Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International România.

În ceea ce privește achizițiile de terenuri pentru sectorul de retail, acestea au fost mult mai bine reprezentate la nivelul provinciei. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri în Bucureşti 

Vânzarea celor 14 hectare ale platformei Policolor, la un preţ de circa 22 de milioane de euro, a reprezentat cea mai mare tranzacţie cu terenuri la nivelul anului trecut. Cumpărătorii sunt omul de afaceri Raul Ciurtin, Alina Codruţa Dobra şi Călin Gabriel Dobra, care vor să dezvolte un proeict mixt, cu blocuri de apartamente şi spaţii comerciale. 

Alte tranzacții importante au fost parafate de dezvoltatorii GTC, Impact Developer&Contractor și Atenor Group în zona Bulevardul Expoziției, tranzacții în jurul valorii de 10 milioane de euro fiecare. 

Dedeman a preluat terenul Fabricii Industria Iutei și a clădirilor aferente, cu o suprafaţă de 2,7 hectare, într-o tranzacție de aproximativ 6,7 milioane de euro. O altă tranzacţie importantă a fost şi cea de achiziţie a  terenului Coca Cola, cu suprafața de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu al Renault.

Anul trecut, preţurile au crescut cu 10-15% faţă de nivelul din 2016, mai arată datele Colliers. Dinamica lor a variat, însă, în funcție de regiune, astfel că anumite orașe sau zone din București și-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul și nordul Capitalei și pentru orașele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieței de birouri (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) a determinat o tendință ascendentă a prețului terenurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de la începutul acestui an pentru că trasabilitatea este foarte bună,......
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a ...
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...