Dezvoltatorii imobiliari au dat 350 de milioane de euro pe terenuri în 2017

Valoarea totală a tranzacțiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare, exceptând segmentul industrial, a depășit în 2017 pragul de 350 milioane de euro la nivel național, arată datele Colliers International România. Circa 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacțiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidențiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investițional.
Andrada Ghira - mie, 10 ian. 2018, 09:25
Dezvoltatorii imobiliari au dat 350 de milioane de euro pe terenuri în 2017

Dezvoltatorii imobiliari şi-au securizat anul trecut terenuri pentru noi proiecte imobiliare în Capitală, iar cele mai active zone pentru care s-au parafat tranzacţiile sunt centrul și nordul Capitalei: Bulevardul Expoziției, Bucureștii Noi și zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziției, dar și zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviației și Pipera. 

Astfel, valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri a depăşit pragul de 350 de milioane de euro, cu circa 25-30% mai mult decât în 2016. 

Piața de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii zece ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes și al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafețe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi și-au făcut intrarea pe această piață, atrași de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piața locală comparativ cu alte piețe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidențial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacțiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail și birouri”, spune Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International România.

În ceea ce privește achizițiile de terenuri pentru sectorul de retail, acestea au fost mult mai bine reprezentate la nivelul provinciei. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor și a retailerilor și a vizat toate orașele cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cele cu o populație sub 100.000 de locuitori.

Cea mai mare tranzacţie cu terenuri în Bucureşti 

Vânzarea celor 14 hectare ale platformei Policolor, la un preţ de circa 22 de milioane de euro, a reprezentat cea mai mare tranzacţie cu terenuri la nivelul anului trecut. Cumpărătorii sunt omul de afaceri Raul Ciurtin, Alina Codruţa Dobra şi Călin Gabriel Dobra, care vor să dezvolte un proeict mixt, cu blocuri de apartamente şi spaţii comerciale. 

Alte tranzacții importante au fost parafate de dezvoltatorii GTC, Impact Developer&Contractor și Atenor Group în zona Bulevardul Expoziției, tranzacții în jurul valorii de 10 milioane de euro fiecare. 

Dedeman a preluat terenul Fabricii Industria Iutei și a clădirilor aferente, cu o suprafaţă de 2,7 hectare, într-o tranzacție de aproximativ 6,7 milioane de euro. O altă tranzacţie importantă a fost şi cea de achiziţie a  terenului Coca Cola, cu suprafața de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu al Renault.

Anul trecut, preţurile au crescut cu 10-15% faţă de nivelul din 2016, mai arată datele Colliers. Dinamica lor a variat, însă, în funcție de regiune, astfel că anumite orașe sau zone din București și-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul și nordul Capitalei și pentru orașele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieței de birouri (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) a determinat o tendință ascendentă a prețului terenurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...