Dezvoltatorii profită de scăderea stocului de locuinţe noi în anumite zone şi urcă preţurile

Dezvoltatorii imobiliari au crescut preţurile la locuinţele din unele ansambluri rezidenţiale, faţă de anul trecut, pe fondul reducerii stocului de apartamente şi concurenţei în anumite zone din Bucureşti, potrivit organizatorilor Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 09:28
Dezvoltatorii profită de scăderea stocului de locuinţe noi în anumite zone şi urcă preţurile

Astfel, o analiză a ofertelor care vor fi expuse la tIMOn, între 18 şi 21 aprilie, arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice, cauza fiind stocul de apartamente în scădere şi dispariţia concurenţei, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe monopol din partea unor dezvoltatori.

„Înregistrăm o tendinţă surprinzătoare, într-o piaţa care oricum s-a comportat atipic în ultimii 4 ani: creşterea preţurilor la câteva ansambluri rezidenţiale, faţă de ediţia din toamnă a tIMon. Mai mult decât atât, nu vorbim întotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozanţii, avem creşteri de preţuri în cartiere şi chiar spre periferie. Explicaţia este una simplă: stocul scăzut de locuinţe. Acolo unde nu mai există concurenţă, pentru că, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vânzările, dezvoltatorul creşte preţul. Este o regulă simplă a economiei de piaţă, dar relativ periculoasă pentru piaţa rezidenţială, care are nevoie de stabilitate şi de încrederea cumpărătorilor”, a declarat Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

La târgul organizat în Piaţa Constituţiei vor fi expuse 150 de ansambluri rezidenţiale, reprezentând 90% din oferta de apartamente noi disponibilă pe piaţă.

Locuinţele scoase la vânzare au pe perioada evenimentului reduceri de preţuri care ajung la 20.000 de euro, iar unii dezvoltatori plătesc celor care vor să cumpere o locuinţă prin credit avansul la Prima Casă.

„În timp ce o mare parte din expozanţi vin cu oferte de genul mobilă sau electrocasnice cadou, putem semnala un procent important de oferte focusate pe preţul final, respectiv reduceri de 5%-10%-15%”, menţionează organizatorii.

Cea mai scumpă locuinţă expusă la târg are un preţ de aproape un milion de euro, în contextul în care majoritatea dezvoltatorilor imobiliari s-au orientat spre locuinţe mai ieftine, adresate publicului larg. Amplasat în zona Piaţa Română, imobilul cu opt camere, construit în 2008, este scos la vânzare la un preţ de 850.000 de euro.

În acelaşi timp, tIMOn va găzdui o serie de ansambluri rezidenţiale cu titlu de exclusivitate, însemnând că nici unul dintre aceste apartamente nu va putea fi regăsit la alte târguri de profil.

Cele mai noi dintre ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti, City Point din zona Aviaţiei şi Lemon Villa din zona Băneasa, vor fi prezente în premieră. Primul este construit de unul dintre cei mai mari dezvoltatori israelieni, Shikun&Benoi, împreună cu grupul de companii Red Sea Group. Investiţia în acest proiect este de 15 milioane de euro, urmând să fie finalizate 180 de locuinţe.

Tot exclusiv la tIMOn se vor vinde apartamentele de la North 24, Imobulgaria, Hercesa, Corvaris, Arena, Neofort, Ager Imobiliare, Victoria Consult, Real Time şi Be Igloo.

Te-ar mai putea interesa și
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Spania majorează salariul minim de la 1 septembrie
Guvernul de stânga din Spania şi sindicatele au ajuns joi seară la un acord cu privire la o uşoară majorare a salariului minim, după mai multe zile de negocieri tensionate, informează AFP....
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat din România
OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din România către Damen Shipyards Mangalia, potrivit ...
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul și ambalajele
Apa de izvor îmbuteliată se scumpește cu 20%. Producătorii se plâng de creșterea costurilor cu energia, transportul ...
Producătorii de apă de izvor susțin că nu mai pot menține actualul nivel al prețurilor din cauza costurilor tot mai ...
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Capitala a atins o incidenţă COVID-19 de 2,05 la mia de locuitori. Ce restricţii ar putea fi impuse
Subprefectul Municipiului Bucureşti Florela-Antonela Ghiţă a declarat că DSP a comunicat vineri o incidenţă COVID-19 ...