Dezvoltatorii profită de scăderea stocului de locuinţe noi în anumite zone şi urcă preţurile

Dezvoltatorii imobiliari au crescut preţurile la locuinţele din unele ansambluri rezidenţiale, faţă de anul trecut, pe fondul reducerii stocului de apartamente şi concurenţei în anumite zone din Bucureşti, potrivit organizatorilor Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 09:28
Dezvoltatorii profită de scăderea stocului de locuinţe noi în anumite zone şi urcă preţurile

Astfel, o analiză a ofertelor care vor fi expuse la tIMOn, între 18 şi 21 aprilie, arată că preţurile locuinţelor au scăzut în centru pentru a creşte surprinzător în unele zone, chiar periferice, cauza fiind stocul de apartamente în scădere şi dispariţia concurenţei, ceea ce face ca în anumite zone sau segmente de piaţă să existe monopol din partea unor dezvoltatori.

„Înregistrăm o tendinţă surprinzătoare, într-o piaţa care oricum s-a comportat atipic în ultimii 4 ani: creşterea preţurilor la câteva ansambluri rezidenţiale, faţă de ediţia din toamnă a tIMon. Mai mult decât atât, nu vorbim întotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozanţii, avem creşteri de preţuri în cartiere şi chiar spre periferie. Explicaţia este una simplă: stocul scăzut de locuinţe. Acolo unde nu mai există concurenţă, pentru că, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vânzările, dezvoltatorul creşte preţul. Este o regulă simplă a economiei de piaţă, dar relativ periculoasă pentru piaţa rezidenţială, care are nevoie de stabilitate şi de încrederea cumpărătorilor”, a declarat Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.

La târgul organizat în Piaţa Constituţiei vor fi expuse 150 de ansambluri rezidenţiale, reprezentând 90% din oferta de apartamente noi disponibilă pe piaţă.

Locuinţele scoase la vânzare au pe perioada evenimentului reduceri de preţuri care ajung la 20.000 de euro, iar unii dezvoltatori plătesc celor care vor să cumpere o locuinţă prin credit avansul la Prima Casă.

„În timp ce o mare parte din expozanţi vin cu oferte de genul mobilă sau electrocasnice cadou, putem semnala un procent important de oferte focusate pe preţul final, respectiv reduceri de 5%-10%-15%”, menţionează organizatorii.

Cea mai scumpă locuinţă expusă la târg are un preţ de aproape un milion de euro, în contextul în care majoritatea dezvoltatorilor imobiliari s-au orientat spre locuinţe mai ieftine, adresate publicului larg. Amplasat în zona Piaţa Română, imobilul cu opt camere, construit în 2008, este scos la vânzare la un preţ de 850.000 de euro.

În acelaşi timp, tIMOn va găzdui o serie de ansambluri rezidenţiale cu titlu de exclusivitate, însemnând că nici unul dintre aceste apartamente nu va putea fi regăsit la alte târguri de profil.

Cele mai noi dintre ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti, City Point din zona Aviaţiei şi Lemon Villa din zona Băneasa, vor fi prezente în premieră. Primul este construit de unul dintre cei mai mari dezvoltatori israelieni, Shikun&Benoi, împreună cu grupul de companii Red Sea Group. Investiţia în acest proiect este de 15 milioane de euro, urmând să fie finalizate 180 de locuinţe.

Tot exclusiv la tIMOn se vor vinde apartamentele de la North 24, Imobulgaria, Hercesa, Corvaris, Arena, Neofort, Ager Imobiliare, Victoria Consult, Real Time şi Be Igloo.

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...