Dezvoltatorii români iau locul străinilor: vor să construiască mii de apartamente

Investitori de toate naţionalităţile au anunțat planuri de construcție a unor mini-orașe, cu mii de apartamente în jurul Bucureștiului şi în ţară. Construite doar la stadiu de machetă, aceste mega-proiecte au fost abandonate. Acum, investitorii români au prins curaj și au planuri pentru alte câteva mii de locuinţe.
Andrada Ghira - Dum, 05 oct. 2014, 21:01
Dezvoltatorii români iau locul străinilor: vor să construiască mii de apartamente

2007. Grupul spaniol Martinsa Fadesa își deschidea o filială în România în 2006 și începe să cumpere terenuri în jurul Bucureștiului ș Bacăului. Proiectele anunțate în 2007, care ar fi înghițit miliarde de euro, trebuiau să aibă în total 7.600 de apartamente.
2008. Britanicii de la European Future Group urmau să înceapă construcțiile la un proiect de 1,9 miliarde de euro cu 6.500 de locuințe, pe o perioadă de șapte ani. Criza le pune capac, iar în 2009 intră în faliment.
2008. Israelienii de la Ram Global Group au anunțat un proiect de 1.300 de locuințe în cartierul Titan. În luna iulie a acestui an, Alpha Bank a cerut insolvența firmei prin care trebuia construit un proiect pentru care s-a anunţat o investiţie de 140 de milioane de euro.

Aceastea sunt doar câteva exemple de proiecte care nu vor prinde contur pe harta Bucureştiului. Cernuţi prin sita crizei, au rămas în piaţă dezvoltatorii care au tăiat din suprafețele apartamentelor şi care profită de cele două mâini de ajutor date de autorități: programul Prima Casă, lansat în iunie 2009, şi ordonanța care reduce TVA la 5% din decembrie 2008.

De anul trecut însă, investitorii români au început să-și arate intersul pentru construcția de locuințe low-cost, luând ca model cartierul Militari Residence.

Se vor construi noile mii de apartamente?

După tăvălugul de insolvențe și falimente, aceasta e o întrebare pe care orice potențial cumpărător o pune.

„Nu pot să estimez dacă toate aceste mii de apartamente vor fi finalizate. Mai mult ca sigur este vorba de dezvoltatori care vor construi pe faze, ţinând cont de condiţiile din piaţa de astăzi. Dacă dezvoltatorii au proiectele adaptate la cerere şi o echipă bună de vânzări, pot vinde cu siguranţă câteva sute pe an, din fiecare proiect. Ceea ce inseamnă că dacă anul următor nu se schimbă fundamental piaţa, putem vedea aceste planuri concretizate pe termen mediu, de trei­, cinci ani”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cel mai recent anunț de investiții în peste 1.000 de locuințe a fost făcut de dezvoltatorul Impact, din care omul de afaceri Gheorghe Iaciu deține 49%. Compania a cumpărat o parte din terenul unde funcționa complexul Zone Arena. În perioada următoare, Impact se va ocupa de proiect și autorizații, fără a fi anunțată o dată estimativă a începerii lucrărilor de construcție.

Un alt grup de români a anunțat în urmă cu două săptămâni planuri de construcție a 6.000 de locuințe în estul Bucureștiului. Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, care au cumpărat 14 hectare din platforma Policolor din Capitală, unde vor să ridice până în 2017, proiectul Metropolitan City, brand sub care au construit mai multe proiecte în jurul orașului.

Iar constructorul Delta ACM, controlat de omul de afaceri Florea Diaconu, a început de anul trecut construcția unui proiect, care la finalizare va avea 1.000 de apartamente. Amplasat în spatele centrului comercial Grand Arena din Berceni, primele șase blocuri ale proiectului, dintr-un total de 24, sunt deja finalizate. Până la publicarea articolului, reprezentanții firmei care se ocupă de vânzarea locuințelor nu au oferit un raspuns ECONOMICA.NET referitor la numărul de unități vândute. Cât despre prețuri, acestea sunt mai mici decât în luna iunie a acestui an cu până la 10%.

Cu toate aceste planuri anunţate şi dezvoltatori care vând mai bine decât în 2010, Valentin Ilie atrage atenţia că este prematur să vorbim de începutul unui nou boom imobiliar şi că piaţa din România este încă vulnerabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...