Dezvoltatorul imobiliar olandez CTP, care activează și pe piața românească, a finalizat o emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 700 de milioane de euro

CTP N.V., cel mai mare dezvoltator și operator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din UE în funcție de suprafața închiriabilă brută (GLA), a încheiat astăzi o obligațiune verde pe patru ani în valoare de 700 de milioane de euro în cadrul programului său de obligațiuni pe termen mediu (EMTN) în valoare de 8 miliarde de euro, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - joi, 20 ian. 2022, 20:11
Dezvoltatorul imobiliar olandez CTP, care activează și pe piața românească, a finalizat o emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 700 de milioane de euro

Cererea totală pentru această emisiune a atins un vârf de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce reflectă reputația solidă pe care CTP și-a construit-o în rândul investitorilor în obligațiuni verzi în cele 15 luni de când compania a intrat pe piețele de capital pentru finanțare.

Prețul cuponului anual din tranșa pe patru ani din ianuarie a fost fixat la 0,875%, comparativ cu 0,625% pentru obligațiunile verzi pe cinci ani ale CTP emise în septembrie 2021, reflectând creșterea ratelor de piață pe fondul unor așteptări mai mari privind inflația. Costul mediu al datoriei companiei a scăzut la 1,14% de la 1,19% din septembrie 2021. Durata datoriei CTP este acum de 5,9 ani față de 6,2 ani.

În 2021, CTP a fost cel mai mare emitent de titluri de creanță certificate ESG din sectorul imobiliar european, cu un total de 2,5 miliarde de euro plasate în cinci tranșe distincte pe parcursul anului, inclusiv cel mai mic cupon atins vreodată, de 0,5%, pentru o companie imobiliară cu active concentrate pe piețele din Europa Centrală și de Est.

„CTP a decis să se întoarcă pe piețele de capital la începutul anului pentru a asigura prețuri competitive pentru portofoliul nostru de dezvoltare în rapidă expansiune de active industriale și logistice durabile și pentru a ne asigura finanțarea pentru restul anului. Considerăm că, în condițiile în care ratele dobânzilor sunt în creștere, iar așteptările de inflație mai mari se integrează în piețele de obligațiuni, acesta a fost un moment bun pentru a emite a opta obligațiune. Suntem foarte mulțumiți de cererea din partea investitorilor și de nivelul de preț pe care l-am atins, în ceea ce a fost una dintre cele mai aglomerate perioade înregistrate pe piețele de euroobligațiuni. Am înregistrat o cerere mai mare decât până acum, aproximativ 90% dintre investitori având o orientare de investiții ecologice. Această cerere arată atractivitatea acreditărilor de sustenabilitate ale CTP, fiind singurul emitent european de proprietăți imobiliare industriale și logistice cu un portofoliu 100% certificat BREEAM în mod sustenabil”, a declarat Richard Wilkinson, directorul financiar al CTP.

Noua emisiune de titluri de creanță a avut o distribuție instituțională largă, fiind vândută în principal către administratorii de active (66% din cele 700 de milioane de euro emise), cel mai mare grup de cumpărători provenind din Benelux (28%), urmat îndeaproape de Marea Britanie/Irlanda (24%), apoi de regiunea DACH (19%) și Franța (16%).

O parte din încasări vor fi folosite de CTP pentru a finanța oferta publică de cumpărare concomitentă de 168 de milioane de euro pentru obligațiunile de 2,125% în valoare de 650 de milioane de euro (500 de milioane de euro în circulație) cu scadența în octombrie 2025. Restul va fi utilizat pentru a acoperi nevoile totale de finanțare anticipate de CTP pentru portofoliul său de dezvoltare în 2022, ceea ce va face ca societatea să își ridice portofoliul la un obiectiv de 10 milioane de metri pătrați GLA până la sfârșitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său din martie 2021.

Toate dezvoltările întreprinse de CTP sunt realizate în conformitate cu standardul de sustenabilitate BREEAM, „Foarte bun”, sau mai mare, în conformitate cu angajamentul companiei de a fi o afacere sustenabilă. Capitalul va fi alocat, de asemenea, pentru plata anticipată a aproximativ 350 de milioane de euro de datorii mai scumpe, în medie la o rată de aproximativ 2,4%, deținute de Deutsche Industrie REIT („DIR”). CTP se află în proces de achiziție a DIR și s-a angajat să finanțeze o renovare substanțială a portofoliului imobiliar industrial și logistic al administratorului din Germania, pentru a-l aduce la standarde moderne de sustenabilitate.

„CTP începe anul 2022 într-o poziție de finanțare solidă. Avem acum finanțarea necesară pentru a acoperi în mod confortabil costurile anticipate ale portofoliului nostru de dezvoltare până la sfârșitul anului, la prețuri extrem de competitive, ceea ce reflectă cererea instituțională puternică pentru obligațiunile verzi ale CTP, în ciuda mediului de creștere a ratelor. De asemenea, suntem bine plasați pentru a utiliza acest capital pentru a restructura și a reduce puternic costul datoriei Deutsche Industrie REIT, pe măsură ce integrăm portofoliul său în CTP Germania. Modelul nostru de creștere dinamică se poate extinde pe piețele din ECE și dincolo de acestea”, a precizat Jan Evert Post, directorull departamentului de finanțare și relații cu investitorii de la CTP.

Despre CTP

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare industriale și logistice din Europa Continentală după suprafața închiriabilă, deținând peste 7,1 milioane de m² de spații în nouă țări la 30 septembrie 2021. Compania se așteaptă să își extindă portofoliul până la 10 milioane m² GLA până la sfârșitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său pe Euronext la sfârșitul lunii martie 2021. CTP este singurul dezvoltator din regiune cu întregul său portofoliu certificat BREEAM și este pe cale să ajungă la operațiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în acest an, ceea ce stă la baza angajamentului său de a fi o afacere sustenabilă.

În România, CTP deține o suprafață totală de peste 2 milioane mp de depozite de clasa A în 15 orașe: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Pitești, Sibiu, Timișoara, Turda, Târgu Mureș, Caransebeș, Ineu și Salonta.

 

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit net estimat, neauditat, de 515,8 milioane de lei, informează banca printr-un......
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...