Diaconescu: Avem şanse mari să intrăm în Schengen anul acesta

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, că România a ajuns într-un "punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine", în privinţa aderării la Schengen în acest an, însă eforturile trebuie continuate de succesorul său.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 12:27
Diaconescu: Avem şanse mari să intrăm în Schengen anul acesta

„Din acest punct de vedere, prin eforturile tuturor, am ajuns la un punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în acest an. Eforturile, însă, trebuie continuate”, a spus Diaconescu în conferinţa sa de bilanţ.

El a avertizat că o eventuală schimbare de către Guvernul Ponta a secretarilor de stat din MAE cu expertiză în afacerile europene, cum ar fi Luminiţa Odobescu şi Bogdan Aurescu, precum şi a ambasadorilor români din capitalele importante ale statelor UE, va „garanta aproape sigur” insuccesul în atingerea acestui obiectiv.

El a adăugat că optimismul său privind aderarea României la Schengen în acest an se bazează pe situaţia din acest moment şi pe convingerea că mandatul succesorului său, Andrei Marga, „va fi îndeplinit mult mai bine” decât al său.

Diaconescu a arătat că în perioada mandatului său s-a ajuns într-un stadiu „pozitiv” al dialogului cu Olanda pe această temă, amintind că MAE de la Haga şi-a păstrat intenţia, şi după schimbarea Cabinetului olandez, de a trimite la Bucureşti în perioada următoare „o delegaţie reprezentativă pentru a avea un dialog aplicat”.

De asemenea, Diaconescu a subliniat că instabilitatea politică de la Bucureşti nu trebuie să genereze o „fragilitate a mesajului” României privind Schengen. El a amintit şi de faptul că Olanda aşteaptă adoptarea în Parlamentul României a unei strategii anticorupţie, ceea ce nu ar trebui să fie o dificultate pentru noua majoritate, dar ar fi un „semnal politic extern” important.

Ministrul de Externe a mai arătat că în 2012 MAE are responsabilitate şi în atingerea obiectivului ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.

„România anului 2012 este alta decât România anului 2007. Criteriile privind funcţionarea sistemului judiciar şi a statului de drept sunt îndeplinite. Din acest punct de vedere, această monitorizare aplicată României, oarecum nediferenţiat, nu mai este în acest moment adecvată statutului de stat demn şi democratic pe care l-am dobândit prin eforturile noastre, ale tuturor. Din această perspectivă, eforturile conjugate ale mai multor instituţii româneşti trebuie să asigure, pe nivelul de predictibilitate şi credibilitate la care mă refeream, eliminarea MCV”, a spus Diaconescu.

El a mai arătat că noua conducere a MAE va avea de îndeplinit şi alte proiecte importante, cum ar fi cooperarea în grupul de lucru româno-american, a cărui înfiinţare a fost stabilită cu secretarul de stat Hillary Clinton, privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, dar şi finalizarea şi concretizarea parteneriatului cu India, în prezent fiind redactată declaraţia comună de parteneriat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că PNL propune ca, ...
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor la energie și gaze
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor ...
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce a finalizat astăzi ...
Schimbări în structura organizatorică și în echipa de management a Heineken România
Schimbări în structura organizatorică și în echipa de management a Heineken România
Heineken România a anunțat luni că a făcut mai multe schimbări în structura organizatorică și în echipa de conducere ...