Diaconescu: Germania rămâne un susţinător consecvent al aderării României la Schengen în acest an

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Germania rămâne o susţinătoare consecventă a aderării României la Schengen în acest an, dar urmăreşte cu atenţie şi aspectele legate de reforma sistemului judiciar.
Economica.net - mar, 17 apr. 2012, 05:11
Diaconescu: Germania rămâne un susţinător consecvent al aderării României la Schengen în acest an

Cristian Diaconescu se află într-o vizită oficială la Berlin, unde a avut o întrevedere cu omologul său, Guido Westerwelle.

„Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat susţinerea Germaniei pentru aderarea în acest an a României la Acordul Schengen. Germania rămâne consecventă astfel aderării conform calendarului agreat”, a spus Diaconescu.

El a adăugat însă că „partea germană susţine că argumentele privind reforma sistemului judiciar şi ireversibilitatea procesului de modernizare a acestuia reprezintă un element în plus, suplimentar, pozitiv privind deciziile pe care parlamentele naţionale în ţările membre ale acordului Schengen urmează să le ia”.

„Aspectele legate de funcţionarea sistemului judiciar în România continuă să rămână relevante în conturarea unei decizii pozitive privind ţara noastră. Dar politic, Germania este de acord şi va promova ideea ca în acest an România să devină membră a Spaţiului Schengen”, a mai spus ministrul.

El a mai explicat că fiecare ţară din acordul Schengen îşi propune evaluarea candidaţilor pe baza unor criterii existente.

„Olanda a adăugat şi cele privind MCV. Nu neapărat partea germana are o preferinţă în acest sens dar (…) încercăm ca prin complinirea şi a acestor argumente suplimentare să se obţină o decizie. Ce e important e că partea gemană rămâne extrem de consecventă cu aderarea României în acest an la Schengen”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă este vorba despre aderarea totală, inclusiv cu frontierele terestre, sau doar parţială, el a spus că acest aspect rămâne în dezbatere.

Pe de altă parte, ministrul a spus că partea germană a salutat adoptarea de către Guvernul român a Tratului privind pactul fiscal şi „determinarea de a asimila la nivel decizional în România măsurile serioase, responsabile, care au fost promovate în ultima perioadă de cancelarul Merkel”.

„Partea germană consideră că semnalul dat de România prin ratificarea acestui tratat reprezintă un argument foarte serios pentru încrederea investitorilor în România, dar şi pentru credibilitatea ţării noastre pe pieţele financiare europene”, a mai spus ministrul.

El a precizat că a abordat cu omologul german şi aspecte legate de vecinătatea estică, cei doi salutând alegerea unui preşedinte în Republica Moldova. Potrivit lui Diaconescu, Germania a reiterat susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Life Line-Medical Center de către Centrul Medical Unirea
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Life Line-Medical Center de către Centrul Medical Unirea
Consiliul Concurenței a anunțat astăzi că a autorizat tranzacția prin care Centrul Medical Unirea S.R.L. preia Life ...
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Cîțu anunță că PNL vrea introducerea unui tarif reglementat pentru consumatorul casnic de energie
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, luni, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, că PNL propune ca, ...
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor la energie și gaze
Update: Ciolacu anunță că PSD a finalizat propunerile de ieftinire a facturilor. Ce măsuri are PSD pentru reducerea facturilor ...
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea pe care o conduce a finalizat astăzi ...