Dialogul dintre autorităţi şi CE pe marginea Regulamentului privind măsurile în energie va continua – Câciu, MFP

Comisia Europeană şi-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autorităţile române în ceea ce priveşte modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidenţa Regulamentului privind măsurile de urgenţă în domeniul energiei, iar acest dialog va continua între reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
AGERPRES - lun, 06 feb. 2023, 14:58
Dialogul dintre autorităţi şi CE pe marginea Regulamentului privind măsurile în energie va continua - Câciu, MFP

Acesta a subliniat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Executivul european, prin răspunsul dat la solicitarea României de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 şi menţionează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislaţie internă, scrie Agerpres.

„Redau din răspunsul Comisiei Europene, după ce am cerut clarificări la aplicare referitor atât la codurile CAEN stabilite de regulament, dar şi referitor la nivelul minim de 75% al cifrei de afaceri stabilit în articolul 2, pct 17 al Reg 1854/2022: „05.1 mining of hard coal (extracţia cărbunelui, n.r.); 06.1 extraction of crude petroleum (extracţia ţiţeiului, n.r.) 06.2 extraction of natural gas (extracţia gazelor naturale, n.r.); 19.1. manufacture of coke oven products (fabricarea produselor de cocserie, n.r.) şi 19.2. manufacture of refined petroleum products (fabricarea de produse obţinute prin rafinarea petrolului, n.r.). Mai mult, Comisia Europeană, prin răspunsul dat la solicitarea noastră de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 şi menţionează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislaţie internă. Dar, şi cu asta închei, CE şi-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autorităţile române în ceea ce priveşte modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidenţa regulamentului, iar acest dialog va continua între reprezentanţii autorităţilor române (ANAF, respectiv MF) şi cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud”, a precizat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, măsurile cuprinse în Regulamentul 1854 au fost propuse, discutate, dezbătute, negociate şi adoptate în cadrul reuniunilor de la Bruxelles ale miniştrilor energiei, pe întreg parcursul lunii septembrie 2022. La 6 octombrie, adoptarea Regulamentului privind măsurile de urgenţă în domeniul energiei s-a făcut prin „procedură scrisă în urma unui acord politic la care au ajuns miniştri energiei din UE în cadrul reuniuni extraordinare a Consiliului Energie din 30 septembrie”.

În tot acest răstimp, Ministerului Finanţelor nu i s-a solicitat un punct de vedere asupra modului de construcţie a prevederilor stabilite prin regulament, acesta fiind apanajul structurilor implicate direct în negocierea sa a subliniat Adrian Câciu.

„Mai mult decât atât acest regulament nu a fost supus analizei Consiliul de Afaceri Economice şi Financiare nici la nivel tehnic nici la nivel decizional. România a transpus acest regulament, după adoptarea sa, în legislaţia naţională prin două acte normative şi anume: OUG 153/2022, care vizează mecanismul de achiziţii centralizate prin stabilirea unui preţ fix pe următorii 2 ani (Cap. II din Reg. Consiliului UE) şi OUG 186/2022, mult discutata ordonanţă care instituie obligaţia unei contribuţii de solidaritate pentru companiile care activează în domeniul combustibililor fosili. Acum, ţin să subliniez faptul că prin OUG 186/2022, prevederile Regulamentului au fost transpuse integral, aşa cum sunt ele descrise de Bruxelles, şi redau întocmai caracterul limitativ şi strict atât din perspectiva nivelului de încadrare a cifrei de afaceri cât şi din perpectiva sectoarelor de activitate vizate, recte codurile CAEN la care se referă”, a mai precizat sursa citată.

Grupul austriac OMV a anunţat în 12 ianuarie, referitor la plata taxei de solidaritate în România, că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Ulterior, în data de 18 ianuarie, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că a solicitat Comisiei Europene clarificări în privinţa Regulamentului european transpus în legislaţia naţională prin ordonanţa de urgenţă pe energie, pentru introducerea contribuţiei de solidaritate, adăugând că „toată lumea va plăti solidar costul crescut al vieţii”.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată săptămâna trecută, Alina Popa, directorul financiar al companiei, a reafirmat că toate calculele făcute au dus la concluzia că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă, subliniind că, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, bineînţeles că o va plăti.

Te-ar mai putea interesa și
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva zile după ce ibericii au declarat că Chery va produce mașini în Spania,......
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...