Diculoiu: Salariaţii Oltchim au intrat în greva foamei în urma acţiunii unor grupuri de presiune

Liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat, joi, că angajaţii care au intrat în greva foamei nu sunt membri de sindicat, iar gestul lor este rezultatul acţiunii unor grupuri de presiune.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 13:23
Diculoiu: Salariaţii Oltchim au intrat în greva foamei în urma acţiunii unor grupuri de presiune

Mihai Diculoiu a spus, într-o conferinţă de presă a Confederaţiei Cartel Alfa, că angajaţii de la Oltchim au clauze favorabile în contractul de muncă, inclusiv în privinţa disponibilizărilor, iar acestea vor fi obligatorii şi pentru viitorul acţionar.

El a precizat că grupuri de presiune vor să destabilizeze Sindicatul Oltchim.

Liderul sindical a mai spus că şi dacă şi-ar da demisia de la conducerea Sindicatului Oltchim, angajaţii nu ar mai avea timp fizic pentru a găsi pe cineva care să îi reprezinte la negocieri.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achile Duţu, prezent la conferinţa de presă, a făcut un apel la angajaţii Oltchim care au intrat în greva foamei să renunţe la acestă formă de protest, întrucât nu este o modalitate de a rezolva problemele actuale.

Sindicaliştii au mai semnalat Guvernului faptul că proasta gestionare de la Oltchim nu este de acum şi, deşi au fost numeroase avertizări, nu s-au luat niciodată deciziile politico-administrative normale.

Liderul Confederaţiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că dacă până vineri nu vor fi plătite măcar o parte din salariile restante, de luni vor protesta toţi angajaţii Oltchim şi se vor face plângeri la DNA pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi ministrului Daniel Chiţoiu.

Bogdan Hossu a spus că sindicaliştii cer ca până vineri 21 septembrie să fie nominalizat administratorul străin, astfel încât să poată fi repornit combinatul. În cazul în care nu va fi nominalizat administratorul, luni 24 septembrie vor fi făcute plângeri la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe numele secretarului de stat Rodin Traicu şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Hossu a precizat că plângerile la DNA vor fi făcute pentru că nu au fost respectate termenele date de Guvern şi stabilite prin memorandumul cu FMI.

Sindicaliştii susţin că până luni, potrivit promisiunilor primite, ar fi trebuit să primească măcar o parte din drepturile salariale restante, lucru care nu s-a întâmplat.

„Termenul era luni, astăzi este joi, avem o promisiune cum că mâine vor apărea nişte bani şi săptămâna viitoare restul. Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mâncat”, a adăugat Hossu.

Paisprezece angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, între care şi o femeie, sunt în greva foamei, iar peste 300 de salariaţi protestează în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerându-şi drepturile salariale restante, dar şi demisia lui Mihai Diculoiu de la conducerea sindicatului „Oltchim”, organizaţie sindicală majoritară ca număr de membri.

Încă de săptămâna trecută, o parte dintre salariaţii de la Oltchim au cerut demisia liderului sindical Mihai Diculoiu şi au întocmit un tabel cu semnături ale angajaţilor care susţin acest lucru. La un moment dat, salariaţii au cerut dizolvarea sindicatului şi formarea altuia, dar s-a renunţat la idee, deoarece în cazul lichidării sindicatului angajaţii ar fi pierdut unele drepturi salariale prevăzute prin lege.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers, joi, la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând „Hoţii”.

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop că Guvernul nu şi-a ţinut promisiunile în ceea ce priveşte plata salariilor restante şi au cerut ca premierul Victor Ponta să vină să discute cu ei.

„O să avem o întâlnire. Am spus că în şapte zile vom găsi soluţii, s-a achitat avansul pe iulie şi urmează să achităm integral salariile pentru iulie şi august. S-au respectat toate promisiunile, urmează să găsim soluţii în continuare”, a declarat Liviu Pop.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Noul Cod fiscal – Ciucă spune că se menţine cota unică şi că PNL nu susţine suprataxarea. News.ro: Mărirea accizelor la alcool şi tutun, TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr şi impozit de 40% pentru jocurile de noroc
Noul Cod fiscal – Ciucă spune că se menţine cota unică şi că PNL nu susţine suprataxarea. News.ro: Mărirea ...
Premierul Ciucă a declarat luni, 27 iunie, că în cadrul discuţiilor din şedinţa BPN aL PNL s-a stabilit că liberalii vor susţine menţinerea cotei unice. News.ro, care citează susrse......
G7 ar urma să fie de acord să analizeze ideea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc
G7 ar urma să fie de acord să analizeze ideea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc
Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar putea să anunţe un efort destinat introducerii unui plafon de ...
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul de la Budapesta va ajuta companiile ungare să se extindă pe pieţele externe
Guvernul ungar va utiliza toate mijloacele aflate la dispoziţia sa pentru a sprijini extinderea companiilor ungare pe pieţele ...
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde ...