Die Welt: Sancţiunile vor fi mai „blânde”pentru ţările care nu vor respecta normele europene

Liderii UE vor semna, la summit-ul care începe joi la Bruxelles, un acord care "diluează" pactul fiscal convenit anterior prin îmblânzirea procedurii de sancţionare a statelor care încalcă normele europene, potrivit cotidianului german Die Welt, preluat de Bloomberg.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 10:53
Die Welt: Sancţiunile vor fi mai

Textul acordului, obţinut de Die Welt, stipulează că numai statele au dreptul de a acţiona în justiţie ţările care încalcă regulile fiscale, nu şi instituţiile independente, precum Comisia Europeană.

Responsabilitatea acţionării în justiţie ar cădea în sarcina ţării care deţine preşedinţia rotativă a UE şi statelor care au avut anterior, respectiv vor ocupa ulterior această poziţie, potrivit Die Welt.

Totodată, acordul prevede diverse excepţii sau scutiri de la obligaţia de a acţiona în justiţie un stat care nu se încadrează în normele pactului fiscal, potrivit publicaţiei germane.

Principalele chestiuni aflate pe agenda summit-ului UE care începe joi la Bruxelles sunt semnarea pactului fiscal şi finalizarea ultimelor detalii ale celui de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

Miniştrii Finanţelor din zona euro s-au reunit joi într-o şedinţă pregătitoare înaintea summit-ului pentru a finaliza pachetul de sprijin pentru Grecia, au declarat miercuri surse oficiale europene.

Grecia a acceptat măsuri suplimentare de austeritate de 3,2 miliarde euro în schimbul acordului şi a negociat cea mai mare restructurare a unei datorii de stat din istorie pentru a obţine finanţarea externă.

Premierul elen Lucas Papademos a respins apelurile privind desemnarea unui comisar european care să supravegheze implementarea măsurilor din acord.

Liderii europeni au indicat anterior că summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni nu va aborda chestiunea combinării celor două fonduri de urgenţă ale zonei euro pentru a crea o plasă de siguranţă de 750 miliarde euro, măsură cerută de statele non-UE din G20 în schimbul suplimentării resurselor FMI pentru combaterea crizei datoriilor de stat. Potrivit declaraţiilor anterioare ale unor oficiali europeni, chestiunea ar trebui soluţionată în luna martie.

Te-ar mai putea interesa și
Leroy Merlin deschide la Târgoviște și ajunge la 19 magazine. Retailerul face angajări
Leroy Merlin deschide la Târgoviște și ajunge la 19 magazine. Retailerul face angajări
Retailerul francez de bricolaj Leroy Merlin mai pune un oraș pe harta expansiunii sale. Compania va inaugura în data de 14 mai al 19-lea magazin al rețelei, în Târgoviște. Mai au nevoie de 24......
UE vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea oamenilor
UE vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea oamenilor
Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea ...
Echipamente pentru industria regenerabilelor “made in România”? RWEA lansează programul RES Invest
Echipamente pentru industria regenerabilelor “made in România”? RWEA lansează programul RES Invest
Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) lansează programul RESInvest, de dezvoltare a lanțului de producție ...
Activitatea economică în SUA se redresează într-un ritm moderat – Fed
Activitatea economică în SUA se redresează într-un ritm moderat – Fed
Redresarea economiei americane a continuat într-un ritm moderat în primăvară, pe fondul îmbunătăţirii încrederii ...