Dieselgate: Volkswagen şi Daimler sunt investigate de Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar

BaFin, Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, investighează cei mai mari producători auto ai ţării deoarece nu au reuşit să-i informeze pe investitori în timp util în legătură cu scandalul emisiilor (Dieselgate), a anunţat publicaţia germană Handelsblatt.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 12:25
Dieselgate: Volkswagen şi Daimler sunt investigate de Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar

Luni, BaFin a confirmat că verifică dacă grupurile Volkswagen şi Daimler au încălcat legislaţia privind corporaţiile deoarece nu au reuşit să-i informeze pe investitori în timp util de mărturisirile făcute autorităţilor antitrust ale UE privind comportamentul de cartel.

Legea cere corporaţiilor să-i informeze obligatoriu pe acţionari când au loc evenimente care pot afecta material preţul acţiunilor companiei. Reglementări similare există în SUA şi în alte state, ele sunt destinate să prevină cazurile de insider trading – tranzacţii ilegale bazate pe informatii privilegiate.

Cazul este unic deoarece mărturisirile privind posibila activitate de cartel au fost făcute autorităţilor antitrust ale UE şi Oficiului anti-concurenţă din Germania, dar au rămas secrete până când o revistă germană a dezvăluit ancheta UE, în urmă cu două săptămâni. În urma dezvăluirilor, acţiunile Volkswagen şi Daimler au scăzut semnificativ la Bursa de la Frankfurt.

De exemplu, în 14 iulie preţul acţiunilor VW se situa la 145,45 euro, iar în mai puţin de o lună au scăzut cu 11%. Marţi, titlurile se tranzacţionau la 128,55 euro.

În plus, procurorii din landul Saxonia Inferioară (sediul Volkswagen) şi din Stuttgart (sediul Daimler) investighează câţiva directori acuzaţi de manipularea pieţei. Printre cei investigaţi se află Hans Dieter Potsch, preşedintele Consiliului de Supervizare al VW, fostul director general Martin Winterkorn, şi şeful brandului VW, Herbert Diess.

În 18 iulie, revista Der Spiegel anunţa că este posibil ca producătorii auto germani Volkswagen, BMW, Audi şi Porsche să fi conspirat pentru stabilirea preţurilor sistemelor de tratare a emisiilor diesel şi altor componente ale vehiculelor folosind comitetele din industria auto.

Aproximativ 200 de angajaţi din 60 de comitete din industria auto au discutat probleme legate de modernizarea vehiculelor, motoarele pe benzină şi motorină, dispozitive de frânare şi de transmisie, ambreiaje, precum şi sisteme de evacuare a gazelor de eşapament, a informat Der Spiegel, citând o scrisoare a autorităţii de concurenţă.

Der Spiegel susţine că producătorii auto ar fi discutat ce alegeri au în privinţa furnizorilor şi a preţului componentelor. Din 2006, companiile auto analizează costul tehnologiei AdBlue, un produs aditiv pe bază de uree, care reduce substanţial emisiile poluante ale motoarelor diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC Sifang, pe care speră să îl introducă în circulație chiar de anul......
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Elveţia anunţă o scădere semnificativă a activelor ruseşti îngheţate
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui ...