Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon față de cei 7 CEO care și-au pus în conturi peste 180 milioane dolari doar în 2023

Șapte companii ridică bursa la noi maxime, în special de Nvidia, Microsoft, Apple și Alphabet. Numai în luna mai, acești giganți din domeniul tehnologiei au adăugat 1.400 de miliarde de dolari în capitalizare de piață la S&P 500 - depășind câștigurile combinate ale altor 296 de acțiuni în aceeași perioadă. În special, Nvidia a contribuit la mai mult de jumătate din această creștere. Pe măsură ce acțiunile din domeniul tehnologiei sunt în plină expansiune, multe dintre ele oferă salarii robuste, cu planuri substanțiale de opțiuni pe acțiuni.
Lidia Neagu - Dum, 23 iun. 2024, 22:05
Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon față de cei 7 CEO care și-au pus în conturi peste 180 milioane dolari doar în 2023

Acest grafic prezintă salariul mediu al unui angajat din cele șapte companii în 2023, pe baza analizelor efectuate de The Wall Street Journal și MyLogIQ.

Meta se situează pe primul loc în topul general, cu un salariu median de 379.050 de dolari, ceea ce reprezintă de peste șase ori salariul median național. CEO-ul a avut câștiguri totale de 24,4 milioane de dolari în 2023.

Nu numai că este liderul celor ”Șapte Magnifici”, dar are și unul dintre cele mai mari salarii mediane în rândul companiilor din S&P 500. Între 2022 și 2023, salariul angajaților a crescut cu 28%, după patru runde de concedieri care au redus personalul cu mii de angajați în „anul său de eficiență”.

După Meta urmează compania mamă a Google, Alphabet, cu un salariu median de 315.531 de dolari. Compania aplică o politică de lucru hibridă, care le cere angajaților să fie la birou aproximativ trei zile pe săptămână. Acest lucru reflectă o tendință observată la Amazon și Salesforce de a încuraja colaborarea în persoană. În același timp, CEO-ul a câștigat 8,8 milioane de dolari.

La Nvidia, angajații au primit un salariu median de 266.939 de dolari, alimentat de creșterea fulminantă a prețului acțiunilor sale. Anul trecut, peste 300 de milioane de dolari a fost acordată angajaților în cadrul planului de achiziție de acțiuni pentru salariați. Pe lângă un pachet salarial competitiv, compania oferă o politică de concediu nelimitat, împreună cu 22 de săptămâni de concediu parental plătit. CEO-ul compania a dus acasă 34,2 milioane de dolari.

Angajații Apple au avut un salariu median de 94.118 de dolari, în timp ce Tim Cook a câștigat cele mai mari venituri dintre toți cei 7 CEO analizați – 63,3 milioane de dolari.

Aproape de coada clasamentului se află Tesla, unde salariul mediu al angajaților este de 45.811 dolari. Sectorul auto este cunoscut pentru diferențele salariale abrupte dintre directorii executivi și muncitori, directorii executivi câștigând adesea de 300 de ori mai mult decât angajatul mediu.

Companie Salariu Median/Angajat
2023
Venit toal CEO
2023
Meta $379.050 $24,4 milioane
Alphabet $315.531 $8, 8 milioane
Nvidia $266.939 $34,2 milioane
Microsoft $193.770 $48,5 milioane
Apple $94.118 $63.2 milioane
Tesla $45.811 $0 milioane
Amazon $36.274 $1,4 milioane

 

În 2023, CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu a câștigat nicio remunerație, fiind plătit în schimb prin opțiuni de acțiuni bazate pe stimulente. Recent, un judecător a invalidat un pachet salarial uluitor de 56 de miliarde de dolari pentru executiv, considerându-l nedrept față de acționarii companiei. Acest pachet salarial a fost acordat în 2018, cu condiția ca Tesla să îndeplinească anumite cerințe de performanță pe o perioadă de 10 ani. Dar Elon Musk a făcut apel și până acum, pare că a câștigat.

Acționarii Tesla au aprobat săptămâna trecută, după intense dispute, conform lui Elon Musk, pachetul său salarial de 56 de miliarde de dolari. Încasarea spectaculoasei sume sau a unui pachet de acțiuni în valoarea menționată depinde acum de decizia unui judecător.

Angajații Amazon sunt ultimii pe listă, cu un salariu median de doar 36.274 de dolari, iar Jeff Bezos a mai pus în conturi 1,4 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Preşedintele francez Emmanuel Macron a acceptat marţi demisia guvernului premierului Gabriel Attal, după eşecul acestuia de a obţine o majoritate pentru coaliţia pro-prezidenţială la......
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru a putea accesa plățile directe și fondurile de dezvoltare rurală
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru ...
Fermierii au obligaţia respectării interdicţiilor de a incendia miriştile şi vegetaţia pajiştilor permanente, începând ...
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea Europeană a exportat o cantitate de 788.201 de tone de grâu ...
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elveţiene de lux sunt în scădere semnificativă, în condiţiile în care consumatorii îşi regândesc ...