Diferențe notabile între autonomia declarată de producător și cea „din trafic” a mașinilor electrice

Mașinile electrice prezente în proiectul Rocharge au avut, în medie, un consum cu 6% mai mare decât cel declarat de producător și o autonomie cu 18% mai redusă.
Robert Stan - mie, 05 oct. 2022, 22:03
Diferențe notabile între autonomia declarată de producător și cea „din trafic” a mașinilor electrice

Opt mașini electrice au parcurs la finalul lunii septembrie 2022 peste 1400 de kilometri prin România în cadrul proiectului Rocharge, un test desfășurat în condiții reale de trafic.

Având drept scop testarea celor mai noi mașini electrice de pe piața românească, a infrastructurii rutiere și de încărcare, dar și descoperirea vieții de posesor de vehicul electric în România, acest proiect care se desfășoară anual a avut în prim plan în 2022 modelele Audi Q4 Sportback e-tron, BMW i4, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Lexus UX, Mercedes-AMG EQE, Renault Megane E-Tech Electric și Volkswagen ID.5 Pro Performance.

Dincolo de calitatea drumurilor, existența unui număr suficient de stații de încărcare cu sau fără plată, comportamentul rutier al mașinilor și impresiile personale ale fiecărui participant, cifrele seci, rezultate din testarea acelorași vehicule, pe aceleași trase, dar cu stiluri diferite de condus au darul de a arăta cât se poate de clar diferențele dintre valorile de consum și autonomie anunțate de producători și cele din traficul de zi cu zi.

Desigur, tocmai pentru că este un test empiric, fără piste omologate, cu șosele în urcare sau coborâre, segmente de autostradă sau drumuri de munte, cu șoferi obișnuiți și ritmuri de deplasare diferite, valorile finale obținute în urma testului nu seamănă deloc cu cele oficiale, rezultate din testarea în baza unor algoritmi clari precum ciclul WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure).

Totuși, cum majoritatea posesorilor români de mașini electrice se deplasează în România, pe drumuri similare și cu un comportament, cel mai probabil, apropiat mediei dintre cei 16 șoferi implicați în Rocharge 2022, cifrele rezultate la finalul proiectului sunt cât se poate de relevante.

Astfel, în medie, cele opt mașini participante au consumat cu circa 6% mai mult decât valorile declarate de producător, iar autonomia a fost cu circa 18% mai redusă.

În cazul Audi Q4 Sportback e-tron, consumul mediu rezultat la finalul testului a fost de 18,7 kWh/100 km, cu 0,9 kWh mai mare decât cel din catalogul producătorului. De asemenea, autonomia cu un plin de energie a fost de 414,3 km, sub cei 492 km anunțați de producător.

BMW i4 M50 Gran Coupe a avut, la finalul testului de pe șoselele din România, un consum mediu de 21,2 kWh/100 km, cu 3,2 kWh peste valoarea oficială, în timp ce autonomia a fost de 383,7 km, mult sub cea de 520 km din datele tehnice ale producătorului.

Trecând la Hyundai Ioniq 5 Luxury AWD, trebuie spus că acesta este unul dintre cele doar două vehicule la care media finală de consum a fost mai mică decât valoarea anunțată de producător. Astfel, mașina a consumat 17,8 kWh/100 km, cu 2,3 kWh sub cei 21,1 kWh din catalogul producătorului. În privința autonomiei, rezultatul din proiectul Rocharge a fost de 395,6 km, sub cel de 430 km din datele tehnice.

Kia EV 6 Long Range RWD GT Line, mașină care utilizează aceeași platformă tehnică existentă în dotarea Hyundai Ioniq 5, dar având un singur motor electric, a consumat 17,7 kWh/100 km, cu 1,2 kWh peste valoarea raportată de Kia, în timp ce autonomia a fost de 439,5 km, mult sub cei 528 km calculați de constructor.

Nici Lexus UX 300E FWD Luxury, mașina cu cea mai redusă autonomie dintre cele testate, nu a respectat întocmai datele producătorului calculate în ciclul WLTP. Astfel, consumul mediu a fost de 19,1 kWh/100 km, față de cei 17,1 kWh/100 km din catalog. Autonomia s-a limitat la 237,9 km, față de cei 305 km anunțați de constructor.

În cazul Mercedes-AMG EQE 43 4Matic, diferența de consum mediu a fost cu 3,6 kW/h/100 km mai mare decât cea din datele producătorului (19,7 kWh/100km), iar autonomia cu 139,2 km mai mică decât cei 533 km din catalogul de prezentare.

Renault Megane E-Tech Electric, mașina cea mai accesibilă ca preț dintre cele testate în 2022, a avut un consum mediu de 15,9 kWh/100 km, sub valoarea anunțată de compania franceză de 16,3 kWh/100 km. Acesta este, după modelul Hyundai, al doilea vehicul cu un consum mai mic decât cel din catalog. Autonomia mașinii a fost de 382,5 km, cu 67,5 km sub cei 450 km anunțați de producător.

Cel de-al optulea model testat, Volkswagen ID.5 Pro Performance, a afișat la finalul testului din România un consum de 16,8 kWh/100km, foarte aproape de valoarea anunțată de constructorul său (16,4 kWh/100 km). La capitolul autonomie, modelul german a atins 462 km, sub cei 534 km promiși de constructor.

Analizând datele rezultă că, dintre cele opt mașini enunțate, cea mai mare diferență de consum a fost înregistrată la modelele BMW și Mercedes-AMG. Având în vedere că acestea au fost și cele mai sportive vehicule trebuie luată în calcul și o potențială tendință a utilizatorilor de a conduce mai agresiv.

În privința autonomiei, cea mai mare diferență se observă la aceleași două modele fapt ce justifică oarecum concluzia de mai sus că șoferii au apăsat mai cu aplomb pedala de accelerație.

Diferențele rezultate din testele realizate în trafic pe șoselele din România față de WLTP sunt pur informative. Ele au valoare doar pentru cei care își doresc să înțeleagă de ce mașina lor electrică are un consum mai mare sau mai mic decât cel din catalogul producătorului și nu au rolul de a contesta datele oficiale.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...