Sectorul telecomunicațiilor spaniol este unul dintre cele mai competitive. Practica scăderii prețurilor pentru a intra într-o piață atât de matură, cu jucători mari precum Telefónica, Vodafone și Orange (în prezent MasOrange), nu este nouă. Operatorul Jazztel a făcut acest lucru înainte de a fi cumpărat de Orange în 2015. Și MásMóvil a repetat strategia cu mai mult succes înainte de a fuziona cu Orange în 2024. Dar ritmul în care Digi a pătruns pe piața spaniolă depășește toate recordurile anterioare.
Operatorul român domină deja piața de internet fix, cu o cotă de 10,4% și pe cea de rețele mobile cu 9,7% din piață, potrivit ultimelor date publicate de Comisia Națională a Piețelor și Concurenței (CNMC) pentru sfârșitul anului 2024, potrivit publicației Cinco Dias.
Fondat în 2008 ca operator virtual de telefonie mobilă, fără rețea proprie, specializat în pachete de apeluri internaționale, în special pentru imigranții români, actualul Digi nu are nicio legătură cu precedentul. Operatorul s-a impus ca alternativă low-cost la cei trei mari competitori, cu tarife simple și accesibile, de care se bucură aproape 9 milioane de clienți.
Bilanțul 2024 a confirmat această capacitate de creștere. În timp ce toți operatorii de telecomunicații care activează în Spania au încheiat anul cu o scădere de 2,4% a veniturilor din retail în trimestrul al patrulea, Digi a câștigat cu 20% mai mult. Și a atins o piatră de hotar în istoria sa cucerind 10% din piață, atât în fibra, cât și în mobil.
În plus, Digi se remarcă ca singurul operator de telecomunicații care creează locuri de muncă în Spania. În timp ce Telefónica, MasOrange, Vodafone și Avatel au tăiat peste 5.000 de locuri de muncă în ultimul an și jumătate, Digi a încheiat 2024 cu peste 8.750 de angajați, o creștere de 1.250 de locuri de muncă, potrivit El Pais.
Tendința de creștere continuă și în 2025. În primul trimestru, Digi a adăugat 279.000 de contracte prin portabilitate, cu 7% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În total, compania a adăugat aproape două milioane de linii în 2024 între portabilitate și abonamente noi, ajungând la 5,86 milioane de linii mobile, 1,95 milioane de utilizatori de fibră optică și 626.000 de clienți pentru internet fix. Acest lucru a adus numărul total de clienți de la 8,44 milioane în 2024, la peste 8,8 milioane la sfârșitul lunii martie 2025.
Totuși, în pofida creșterii impresionante a numărului de clienți, Digi se confruntă cu provocarea de a-și crește profitabilitatea. Deși reprezintă 10% din piață, veniturile sale constituie doar 3,3% din veniturile din retail ale sectorului. Venitul mediu lunar per client (ARPU) a scăzut la 8,7 euro în 2024, comparativ cu 9,3 euro în anul precedent, o cifră considerabil mai mică decât cei 90,7 euro pentru Telefónica și 52,8 de euro pentru MasOrange, mai notează analiza din El Pais.
Pentru a face față acestei provocări, Digi și-a lansat serviciul de televiziune cu plată, Digi TV, la sfârșitul anului trecut, extinzându-și acoperirea la nivel național în februarie 2025. De asemenea, a adăugat posibilitatea de a accesa meciurile LaLiga Hypermotion (Divizia a doua).