Digi Communications NV a depășit pragul simbolic de 1 miliard euro venituri consolidate în 2018

Veniturile consolidate ale Digi Communications NV, compania mamă a RCS&RDS, au depăşit, în 2018, pragul de un miliard de euro, fiind cu 13,3% mai mari raportat la anul anterior, potrivit rezultatelor financiare anuale preliminare neauditate date joi publicităţii. 
Economica.net - joi, 14 feb. 2019, 18:06
Digi Communications NV a depășit pragul simbolic de 1 miliard euro venituri consolidate în 2018

Compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,038 miliarde de euro, de la 916,5 milioane euro, în 2017. EBITDA ajustată a fost de 324,6 milioane euro, inclusiv rezultatele consolidate ale Invitel (Ungaria), în creştere cu 12,9% (287,5 milioane euro la 31 decembrie 2017).

Potrivit unui comunicat al companiei, în total, pe cele patru pieţe, grupul înregistrează o creştere a unităţilor generatoare de venituri (RGU – Revenue Generating Units – termen folosit pentru a desemna contul de abonat al unui client în legătură cu unul dintre serviciile companiei – n. r.) de peste 1,7 milioane, inclusiv unităţile generatoare de venit ale Invitel (Ungaria). Astfel, în 12 luni, compania a atins pragul de 14,9 milioane RGU (decembrie 2018), faţă de 13 milioane RGU, cât înregistra la 31 decembrie 2017.

Principalele segmente de activitate au înregistrat, la nivelul grupului, următoarele evoluţii: serviciile de pay-tv: + 9%, de la 4,4 milioane RGU la 4,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018; serviciile de internet fix: +17,8%, de la 2,8 milioane RGU la 3,3 milioane RGU; serviciile de telefonie fixă: +18,8% de la 1,6 milioane RGU la 1,9 milioane RGU şi serviciile de telefonie mobilă: +11,1% de la 4,5 milioane RGU la 5 milioane RGU.

În România, grupul a raportat creşteri pe segmentul serviciilor de cablu şi internet fix, cu un progres de 5,6% al RGU aferent serviciilor de pay-tv (3,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018, faţă de 3,6 milioane RGU, la 31 decembrie 2017) şi, respectiv, de 8,7% a RGU aferente serviciilor de internet fix (2,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018 faţă de 2,3 milioane RGU, pentru perioada similară a anului anterior).

„Creşterea constantă a cotei de piaţă pentru principalele linii de business a fost susţinută de investiţia constantă în dezvoltarea infrastructurii de fibră optică şi de grija faţă de relaţia cu clienţii”, se menţionează în comunicat.

În Ungaria, unităţile generatoare de venituri pentru segmentul de servicii de televiziune prin cablu ale filialei Digi (inclusiv Invitel) s-au majorat până la 0,7 milioane unităţi. Pe segmentul serviciilor de internet fix, Digi înregistra 0,7 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, în timp ce pe segmentul serviciilor de telefonie fixă 0,7 milioane RGU. Şi în această ţară, Digi continuă procesul de extindere a reţelei sale de fibră optică. Pentru anul în curs, unul dintre proiectele importante pentru această piaţă o constituie lansarea cu succes a serviciilor de telefonie mobilă.

Spania şi Italia au înregistrat o creştere importantă, de 36%, a numărului de abonaţi, ajungând de la 1,1 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, la 1,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018. Digi Spania s-a poziţionat ca lider al pieţei MVNO (operator virtual de servicii de telefonie mobilă), pe parcursul anului trecut. Ultima lună a trimestrului III a marcat şi lansarea serviciilor fixe pe piaţa spaniolă.

„Evoluţia operatorului de comunicaţii pe piaţa spaniolă a fost remarcată inclusiv de presă spaniolă care urmăreşte, de câteva luni, progresele Digi Spania, atât la nivel de diversitate şi accesibilitate a ofertelor, cât şi sub raportul creşterii numărului de abonaţi (Cinco Dias/El Pais, El Expansion). Pe cele două pieţe europene mature, Digi Communications se adresează atât diasporei româneşti, cât şi clienţilor locali”, se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte politica de investiţii, compania a continuat să dezvolte noi proiecte şi să adopte tehnologii de ultimă oră, în special în domeniul infrastructurii, în România şi Ungaria, alocând, anul trecut, un CAPEX de 279,3 milioane euro. În acelaşi timp, compania a continuat să adopte o politică prudentă de îndatorare, cu un nivel al îndatorării raportat la EBITDA inferior celui al operatorilor de cablu din Europa.

„Digi Communications a afişat pe parcursul anului 2018 un multiplu de îndatorare de 2,8x, în timp ce competitorii europeni se situează în intervalul 3,5x – 5,5x. În industrie, gradul de îndatorare se calculează prin raportarea datoriilor financiare la EBITDA. Acesta este indicatorul relevant, urmărit de companiile din industrie şi de finanţatori. Principiul de bază a fost tot timpul satisfacerea nevoilor de creştere accelerată a companiei, prioritizând proiectele cu cea mai mare valoare adăugată şi respectând limitele de îndatorare asumate faţă de finanţatori”, afirmă compania.

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS & RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia. Înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani, compania deţine aproape în integralitate cea mai modernă (state of the art) şi mai extinsă reţea de fibră optică din regiune.

În România, Grupul Digi este, în prezent, cel mai mare angajator privat din mediul antreprenorial local, cu aproximativ 13.000 de angajaţi (15.000 pe toate pieţele unde desfăşoară operaţiuni).

Digi Communications a intrat pe piaţa românească de capital, în data de 16 mai 2017, sub simbolul DIGI.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1......
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...