Digi Communications vrea să intre pe piața din Portugalia prin participarea la licitația 5G

Digi Communications vrea să intre pe piața de telecomunicații din Portugalia prin participarea la licitația 5G din această țară, relatează publicația spaniolă Expansión.
Lidia Neagu - lun, 30 aug. 2021, 22:13
Digi Communications vrea să intre pe piața din Portugalia prin participarea la licitația 5G

În urma licitației 5G din această țară, numărul operatorilor de telecomunicații pe piața portugheză ar putea astfel să crească la cinci companii.

Economica.net a solicitat companiei Digi Communications un punct de vedere și îl vom publica de îndată ce îl vom primi.

Potrivit ziarului spaniol Expansión, compania românească Digi Communications participă activ la licitația pentru licențe 5G din Portugalia, perturbând planul de expansiune în țară al MásMóvil, proprietarul Nowo, care participă și el la licitație.

În cadrul unui proces concurențial care durează de la sfârșitul anului trecut, interesul companiilor determină creșterea prețurilor licențelor, amenințând să reducă rentabilitatea diferiților actori din acest sector.

MásMóvil a urmărit în mod special să cumpere frecvențe la prețuri accesibile în benzile de 1.800 MHz și 3,5 GHz, pentru a stabili rețele 4G și 5G în Lisabona, Porto și Algarve, potrivit Expansión. Dar în faza exclusivă pentru „noii intrați” care acoperă banda de 1.800 MHz, a apărut un concurent neașteptat.

Deși ofertele sunt anonime, același ziar subliniază că Digi se luptă pentru această bandă de frecvențe, forțând grupul spaniol să investească mai mult decât se aștepta: pentru a câștiga cele trei loturi în banda de 1.800 MHz, compania a trebuit să plătească aproape 55 de milioane de euro, precizează Expansión.

În ceea ce privește faza principală, care acoperă cele mai importante frecvențe pentru 5G, aceasta a durat mai mult de 150 de zile.

Grupul Digi, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, mai operează în afară de România în Italia, Spania și Ungaria. În luna martie a acestui an, a anunțat că se retrage din Ungaria, operațiunile sale urmând să fie preluate de operatorul local 4iG în luna septembrie. Grupul a participat și la licitația 5G din Ungaria, însă a fost exclus din procedura de vânzare a frecvențelor de către Autoritatea de reglementare în comunicații din țara vecină. Digi a contestat în instanță decizia, însă în luna februarie din acest an a pierdut definitiv procesul la Curtea Supremă din Ungaria.

Veniturile Grupului Digi Communications au atins 695 de milioane de euro, în primul semestru, în creștere cu 11,5% față de prima jumătate a anului 2020, cu o bază de RGU în creștere cu 15%, la 19,3 milioane.

61% din veniturile consolidate au fost generate de activitățile de pe piața principală, România, care contribuie cu 70% din totalul unităților generatoare de venituri ale Grupului. În ceea ce privește performanța veniturilor, Spania este a doua piață, cu o dinamică extraordinară în primul semestru al anului, asigurând 24% din totalul veniturilor, urmată de Ungaria (14%) și Italia (2%).

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...