Digi iese la bursă pe 16 mai. Vrea să obţină până la 1,218 miliarde lei din listarea companiei

Acţionarii Digi Communication intenţionează să obţină 1,218 miliarde lei din listarea la bursă a companiei, iar preţul de ofertă aşteptat este între 38 şi 56 lei/acţiune, reiese din prospectul publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Vânzarea de acțiuni începe pe 16 mai. Perioada de subscriere se termină pe 10 mai.
Economica.net - joi, 27 apr. 2017, 05:47
Digi iese la bursă pe 16 mai. Vrea să obţină până la 1,218 miliarde lei din listarea companiei

Oferta este formată din două tranşe, cea a investitorilor instituţionali şi cea de retail.

Tranşa Investitorilor Instituţionali se adresează anumitor Investitori Calificaţi din Uniunea Europeană şi din afara Statelor Unite ale Americii şi, conform Regulamentului S şi din Statele Unite, numai persoanelor considerate în mod rezonabil a fi QIB (cumpărător instituţional calificat, n.r.), conform Regulii 144A sau în temeiul unei alte scutiri de la cerinţele de înregistrare din Legea privind Valorile Mobiliare sau în cadrul unei tranzacţii care nu face obiectul cerinţelor de înregistrare din Legea privind Valorile Mobiliare. Tranşa va avea alocat un număr iniţial de 18.482.492 acţiuni, reprezentând 85% din numărul iniţial de acţiuni oferite.

Tranşa Investitorilor de Retail se adresează persoanelor fizice sau juridice, altele decât investitorii instituţionali, şi va avea alocat un număr iniţial de 3.261.616 acţiuni oferite, reprezentând 15% din numărul iniţial de acţiuni oferite.

În acest moment, capitalul social subscris al societăţii este compus din 65.756.028 acţiuni de Clasă A cu o valoare nominală de 0,10 euro fiecare, precum şi din 34.243.972 acţiuni de Clasă B, cu o valoare nominală de 0,01 euro fiecare.

Acţiunile incluse în ofertă sunt de clasă B, astfel că reprezintă mai puţine drepturi de vot.

‘Fiecare acţiune oferită va avea aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile de vot şi la dividende. Acţiunile oferite vor avea aceleaşi drepturi la dividend ca şi acţiunile Clasa A, însă acţiunile oferite vor avea drepturi de vot mai puţine în comparaţie cu drepturile de vot aferente acţiunilor Clasa A, care vor avea 10 drepturi de vot pe acţiune’, menţionează sursa citată.

Compania va fi listată cu simbolul DIGI iar tranzacţionarea acţiunilor este estimată să înceapă din 16 mai.

Digi Communication este acţionarul majoritar al operatorului de telecomunicaţii RCS&RDS.

‘Pentru anul încheiat la data de 31 decembrie 2016, operaţiunile noastre din România au reprezentat 612,7 milioane euro, sau 72,7%, din veniturile noastre totale; operaţiunile noastre din Ungaria au reprezentat 137,9 milioane euro, sau 16,4%, din veniturile noastre totale; operaţiunile noastre din Spania au reprezentat 83,0 milioane euro, sau 9,9% din veniturile noastre totale; iar operaţiunile noastre din Italia au reprezentat 9,2 milioane euro, sau 1,1%, din veniturile noastre totale’, se precizează în prospectul de ofertă.

 

S&P a îmbunătăţit ratingul RCS&RDS şi al DIGI Communications N.V. la ‘BB minus’ cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings a îmbunătăţit, miercuri, ratingul pe termen lung al furnizorul român de servicii de telecomunicaţii RCS & RDS S.A şi al firmei mamă DIGI Communications N.V. (Digi) la ‘BB minus’ de la ‘B plus’, perspectiva asociată pentru ambele entităţi fiind una stabilă, informează un comunicat de presă al Standard & Poor’s.

‘Îmbunătăţirea ratingului reflectă performanţele solide înregistrate de Digi în 2016 şi estimările noastre că veniturile şi EBITDA vor continua să crească în următorii ani. Ne aşteptăm de asemenea ca gradul de îndatorare să rămână unul puternic în pofida unui flux de numerar operativ relativ modest ca urmare a continuării investiţiilor ridicate în oportunităţi de creştere’, subliniază agenţia de evaluare.

S&P precizează că evaluarea sa privind profilul de risc al Digi rămâne constrânsă de mărimea relativ mică, dar în creştere, a companiei, expunerea sa geografică limitată şi competiţia intensă din partea unor mari jucători cu o flexibilitate financiară mai mare. Aproape 90% din veniturile Digi sunt generate în două economii relativ mici: România şi Ungaria. Pe aceste pieţe Digi se confruntă cu o concurenţă intensă, iar cota sa pe piaţa telefoniei mobile din România este de 12%, mult în urma liderilor Orange (36%), Vodafone (32%) şi Telekom Romania (21%).

În plus, analiştii S&P se aşteaptă ca această concurenţă puternică precum şi presiunile asupra preţurilor pe segmentul de telefonie fixă şi cablu vor lăsa un spaţiu foarte mic pentru majorarea preţurilor ceea ce se va traduce prin venituri per utilizator neschimbate în următorul an.

Aceste slăbiciuni sunt contracarate parţial de cota de piaţă solidă a companiei pe principalele sale segmente, de reţeaua sa modernă, de gradul de diversificare şi profitabilitatea stabilă, Digi este lider de piaţă în România pe segmentul pay-TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă de aproape 50% pe ambele segmente şi, de asemenea, este al doilea jucător pe piaţa de telefonie fixă cu o cotă de 34%. De asemenea, compania are o poziţie solidă pe aceste segmente şi în Ungaria.

‘Perspectiva stabilă reflectă estimările noastre privind continuarea creşterii veniturilor şi a EBITDA. Ne aşteptăm de asemenea la un management prudent al lichidităţii’, precizează S&P.

Agenţia de evaluare avertizează că ar putea coborî ratingul RCS&RDS şi al DIGI Communications dacă ritmul de creştere al veniturilor şi al EBITDA va fi mai mic decât se anticipează şi, de asemenea, dacă lichiditatea se va deteriora. Pe de altă parte, deşi este puţin probabilă, o nouă îmbunătăţire a ratingului ar putea fi decisă dacă datoriile companiei vor scădea sub nivelul estimat sau dacă vor fi reduse riscurile valutare.

Te-ar mai putea interesa și
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei Mobile Services (HMS). Compania consideră creșterea din 2022 ca fiind......
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, ...
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale ...
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să reia discuţiile cu privire ...