Digi RCS&RDS lansează servicii 5G și vrea să acopere marile orașe din România

Digi RCS&RDS este al doilea operator din România care lansează rețele comerciale 5G, după Vodafone. Compania va implementa hardware-ul și software-ul 5G New Radio (NR) bazate pe standardele 3GPP ale Ericsson. 5G este construit pe rețeaua DIGI 4G, iar clienții se vor conecta la ambele rețele 4G și 5G în același timp pentru a obține cea mai bună experiență posibilă chiar și în zonele cele mai aglomerate (în funcție de compatibilitatea terminalului cu tehnologia 5G).
Lidia Neagu - joi, 27 iun. 2019, 11:00
Digi RCS&RDS lansează servicii 5G și vrea să acopere marile orașe din România

DIGI a realizat cu succes teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia.

„România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienții Digi Mobil, care, prin intermediul primelor stații de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G și latență mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicațiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiștii noștri și ai partenerilor noștri. Totul pentru a pune la dispoziția clienților cele mai bune servicii de comunicații mobile, cât mai curând posibil, la cele mai ofertante și accesibile prețuri de pe piață”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședintele Consiliului de Administrație DIGI | RCS & RDS.

În următoarele săptămâni, primele stații de bază din rețeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active și în alte localități: Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași.

Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu.

Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia.

„Ericsson și DIGI au colaborat în ultimii ani și suntem încântați să continuăm acest parteneriat pentru a aduce serviciile 5G consumatorilor și industriilor din România. Introducerea 5G va crea o platformă națională puternică pentru inovare. Prin folosirea 5G se vor crea noi cazuri de utilizare cu beneficii asupra societății, consumatorilor și întreprinderilor. Consumatorii vor beneficia de o experiență premium, cu viteze mai mari și o acoperire mai bună”, a declarat Dragoș Mircea Rebegea, Country Manager Ericsson România.

Investițiile prognozate pentru dezvoltarea rețelei vor fi graduale, urmărind și ritmul de adopție a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori și vor acoperi toată gama de prețuri.

Tot de azi, clienții pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achiziționarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE și VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G.

România intenționează să lanseze licitația de frecvențe pentru spectrul suplimentar necesar pentru rețelele wireless 5G la sfârșitul anului 2019. 

DIGI poate începe deja să ofere primul serviciu 5G prin spectrul său comercial deja disponibil în banda de 3.6 – 3.8 GHz.

Istoricul evoluției tehnologice a DIGI | RCS & RDS, în domeniul comunicațiilor mobile

Digi | RCS & RDS a lansat serviciile de telefonie mobilă 3G, în 2007, fiind primul operator din România care a oferit abonaților servicii convergente de comunicații electronice fixe și mobile. Investind continuu în extinderea rețelei mobile, în România, Digi | RCS & RDS a adăugat în portofoliul său, din 2015, serviciile de telefonie și date mobile în rețeaua 4G.

Fără a fi avut o moștenire tehnologică 2G, rețeaua 3G Digi Mobil acoperă, în prezent, 99,5% din populația României, iar rețeaua 4G, 75 % din populație. Digi Mobil s-a poziționat pe piața locală ca un competitor dinamic și atractiv, atât grație raportului imbatabil calitate-preț, cât și prin instrumentele de finanțare a achizițiilor de terminale.

La finalul anului 2018, compania mamă a RCS & RDS, Digi Communications N.V., anunța că operatorul de comunicații electronice are peste 3,4 milioane de unități generatoare de venituri (RGU) în segmentul serviciilor de telefonie și date mobile, pe principala sa piață, România.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful ANRE: Legea recent adoptată a eolienelor offshore va aduce miliarde, cu un potențial imens pentru portul Constanța
Șeful ANRE: Legea recent adoptată a eolienelor offshore va aduce miliarde, cu un potențial imens pentru portul Constanța
George Niculescu, actualmente șef al ANRE, dar cel care în trecut a elaborat legea eolienelor offshore, a vorbit, într-un interviu pentru presa locală, despre impactul acesteia asupra zonei....
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. USD la trei luni
Americanii de la NuScale, cu care românii vor să facă centrala nucleară cu SMR de la Doicești, au pierderi de 48 mil. ...
Compania americană NuScale a raportat pentru primele trei luni ale anului 2024 o pierdere netă de 48,1 milioane de dolari ...
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin îl propune din nou ca premier pe Mihail Mişustin
Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început marţi al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe ...
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul comercial a scăzut cu 1,5% în primele trei luni din 2024, până la 6,669 miliarde de euro
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele trei luni din acest an a fost de 6,699 miliarde de euro, mai mic cu ...