1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Digi reacţionează faţă de OUG 114: nu există nicio bază juridică sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii

Digi reacţionează faţă de OUG 114 şi spune că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii "acestor taxe discriminatorii".

08 ian, 2019 | ECONOMICA.net

OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare in Comunicaţii din România (ANCOM) de a percepe un tarif marit de monitorizare in procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicatii electronice.

Prelungirea duratei de exploatare a licentelor existente de comunicatii mobile va fi conditionata de plata unei taxe de 4% aplicata la cifra de afaceri generata din activitatea de telefonie mobila in anul anterior celui in care se acorda extinderea inmultit cu numarul de ani pentru care se prelungeste durata de exploatare a licentei.

Acordarea de licente viitoare va fi conditionata de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generata din activitatea de telefonie mobila in anul anterior celui in care se acorda licenta inmultit cu numarul de ani aferenti perioadei de valabilitate a licentei nou-acordate.

De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor incalcari in legatura cu sectorul de comunicatii electronice au fost crescute semnificativ. In plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contributie aplicat titularilor de licente emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activitati in domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din Romania, contributia aplicandu-se la cifra de afaceri realizata din activitatile aferente licentei respective acordate de ANRE.

"În declaratiile publice sustinute odata cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentantii Guvernului Romaniei au precizat ca taxarea suplimentara in domeniul comunicatiilor electronice s-a facut ca urmare a asa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicatiilor electronice. Consideram ca aceste sustineri nu sunt intemeiate si ca nu exista nicio baza juridica, fiscala sau economica pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii si netemeinice", arată Digi într-un comunicat de presă.

Potrivit operatorului telecom, din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi (RCS&RDS) a inregistrat-o in anul 2017, compania a platit mai mult de o treime (adica peste 1,2 miliarde de lei) pentru taxe, impozite, contributii la bugetul statului, al autoritatilor centrale si al autoritatilor locale. Aceste sume care au mers la bugetul societatilor si companiilor cu capital detinut de stat si al regiilor autonome ale statului. De asemenea, compania spune că a facut plati obligatorii catre o varietate de entitati publice sau private in baza unor obligatii publice stabilite prin lege.

În perioada 2007 – 2017, Digi - RCS&RDS a investit peste două miliarde de euro pentru a dezvolta o retea performanta de comunicatii electronice fixe si mobile bazata pe fibra optica. Scopul investitiilor a fost dezvoltarea activitatii si a operatiunilor (si care au fost supuse amortizarii) şi au determinat implicit scaderea bazei de impozitare, in deplina conformitate cu legislatia fiscala.

"OUG 114/2018 este nefavorabila dezvoltarii sectorului de comunicatii electronice si de energie din Romania, in conditiile in care creste semnificativ, fara o consultare corespunzatoare si fara vreo justificare serioasa, povara fiscala asupra operatiunilor din aceste sectoare, restrictionand astfel investitiile si afectand clientii. Suntem in curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activitatilor noastre si vom adopta eventualele masuri ce se vor impune", se arată în încheierea documentului citat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO