Dimitriu: Nu am exercitat niciodată constrângeri, ameninţări sau şantaj asupra salariaţilor CCI

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti, Sorin Dimitriu, afirmă, într-o scrisoare deschisă remisă, joi, AGERPRES, că nu a exercitat constrângeri, ameninţări sau şantaj asupra salariaţilor CCIB.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 18:58
Dimitriu: Nu am exercitat niciodată constrângeri, ameninţări sau şantaj asupra salariaţilor CCI

‘Nu am exercitat niciodată constrângeri, ameninţări sau şantaj asupra salariaţilor CCIB. Subliniez că, în contextul dificil al crizei economice, activitatea Camerei bucureştene, ca şi a întregului sistem cameral, a avut de suferit, ceea ce a condus la deteriorarea situaţiei financiare a CCIB. Întrucât soluţia firească pentru ameliorarea acesteia era restructurarea activităţii, inclusiv prin disponibilizarea de personal, o parte dintre salariaţii CCIB şi-au exprimat disponibilitatea şi au hotărât să contribuie financiar la susţinerea activităţii Camerei. Când am fost consultat de conducerea executivă a CCIB asupra oportunităţii iniţiativei salariaţilor, m-am solidarizat cu aceştia, însă pentru a mă asigura de legalitatea acestei soluţii am solicitat punctul de vedere al directorului Direcţiei Juridice din cadrul CCIB. Acesta m-a asigurat de legalitatea demersului şi a propus modelul de contract de sponsorizare’, explică Sorin Dimitriu.

Acesta menţionează că, pentru siguranţă, a solicitat directorului juridic o a doua opinie asupra acestei probleme, şi anume un aviz de la o Casă de avocatură.

‘Avocaţii consultaţi au confirmat legalitatea iniţiativei salariaţilor. Menţionez că şi eu, personal, am contribuit financiar la buna desfăşurare a activităţii CCIB cu suma de 80.500 lei. Precizez, de asemenea, că timp de un an şi jumătate, cei mai mulţi salariaţi (48 persoane) au sponsorizat activitatea Camerei. Dintre acestea, doar opt – cinci persoane iniţial (în martie 2012), cărora li s-au adăugat încă trei (în aprilie 2012) – s-au constituit parte vătămată’, subliniază preşedintele CCIB.

Dimitriu mai precizează că, încă din 2009, Colegiul de Conducere al CCIB a decis, pentru eficientizare, măsuri de restructurare vizând reducerea numărului de posturi de conducere, externalizarea, comasarea unor birouri şi servicii, redimensionarea numărului de personal etc.

‘Restructurarea este competenţa exclusivă a Colegiului de Conducere, care prin deciziile adoptate hotărăşte măsurile necesare. Precizez că, în conformitate cu legea, procesul de disponibilizare a fost decis şi operat încă din 2009, personalul reducându-se de la 109 la 60 persoane. La sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, Colegiul de Conducere al CCIB a dispus noi măsuri de restructurare, ca urmare a deteriorării capacităţii de finanţare. A fost decisă externalizarea activităţilor de IT şi informatii de afaceri (trei persoane), precum şi disponibilizări de la alte compartimente (două persoane). Ulterior, a fost identificată o firmă care a preluat integral şi la un standard superior activităţile celor două compartimente şi cu reducerea la jumătate a costurilor aferente’, a mai spus Dimitriu.

El a adăugat că dezbaterea Colegiului a mai arătat nemulţumirea faţă de calitatea serviciilor oferite de personalul ce presta activităţile ulterior externalizate (au existat sesizări inclusiv de la parteneri straini).

‘Prin urmare, disponibilizările au avut suport legal, au fost justificate economic şi au fost decise de organul competent, respectiv Colegiul de Conducere al CCIB. Deciziile Colegiului de Conducere, inclusiv cele referitoare la disponibilizări, sunt obligatorii pentru executiv, neîndeplinirea acestora atrăgând sancţiuni, potrivit legii’, a subliniat Sorin Dimitriu în Scrisoarea deschisă.

Referitor la utilizarea banilor provenind din sponsorizările efectuate de salariaţii CCIB din drepturile lor salariale, Dimitriu menţionează că aceştia au fost utilizaţi exclusiv pentru buna desfăşurare a activităţii Camerei bucureştene.

‘Din situaţia completă a utilizării sponsorizărilor pentru perioada octombrie 2010 – martie 2012, rezultă faptul că circa 80% din sumă a fost folosită pentru salarii şi contribuţiile bugetare aferente, iar restul de 20%, pentru plata utilităţilor, a furnizorilor şi a altor servicii necesare activităţilor cu specific cameral’, a mai afirmat Sorin Dimitriu, semnalând că CCIB este, potrivit Legii 335/2007 ce îi guvernează activitatea, o organizaţie autonomă, neguvernamentală, iar salariaţii săi nu sunt funcţionari publici.

În încheiere, Sorin Dimitriu şi-a exprimat deplina încredere în justiţie şi în capacitatea acesteia de a stabili adevărul.

Preşedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a fost reţinut miercuri de procurorii DNA, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, opt infracţiuni de şantaj în formă continuată, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada iunie 2010 – martie 2012, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Dimitriu, în asociere cu alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul aceleiaşi instituţii, au constrâns opt angajaţi ai instituţiei, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% – 70% din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat „contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti susţin că nu există dovezi care să ateste că preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Sorin Dimitriu, şi-ar fi şantajat angajaţii, deşi el a făcut ‘sugestii’ pentru ca aceştia să-şi doneze o parte din venituri către instituţie.

Informaţia apare în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a respins, marţi seară, solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a lui Sorin-Petre Dimitriu, acesta urmând să fie cercetat în libertate.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...