Din 2024 cresc și mai mult accizele la țigări, lichidul care conține nicotină și tutunul încălzit

Începând cu 1 ianuarie 2024, nivelul accizelor pentru produsele din tutun prelucrat va crește, potrivit unui proiect de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, aflat în dezbatere publică.
Alina Stanciu - mar, 19 sept. 2023, 12:08
Din 2024 cresc și mai mult accizele la țigări, lichidul care conține nicotină și tutunul încălzit

Prin proiectul de act normativ se propune majorarea nivelului accizelor pentru produsele din tutun prelucrat, începând cu 1 ianuarie 2024. De asemenea, printr-o excepție, din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv, pentru Țigarete, țigări de foi, țigări, tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării în țigarete și alte tutunuri de fumat va fi următorul:

  • 672,92 de lei pe 1.000 de țigarete ( conform propunerii) vs 656,97 cât se menționează în Codul Fiscal actual pentru 2024 ( creștere de 2,42%)
  • 591,25 lei pe 1.000 de țigări și țigări de foi vs 578 cât se menționează în Codul Fiscal actual pentru 2024 ( creștere cu 2,29%).
  • 591,25 pe kilogramul de tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării în țigarete vs 578 cât se menționează în Codul Fiscal actual pentru 2024 ( creștere de 2,29%)
  • 591,25 pe kilogramul de alte tutunuri de rulat vs 578 cât se menționează în Codul Fiscal actual pentru 2024 ( creștere de 2,29%)

Totodată, prin proiectul de act normativ se propune majorarea nivelului accizelor pentru lichidul care conține nicotină și tutunul conținut în produse din tutun încălzit,  la 1 ianuarie 2024.

Mai exact, se propune un nivel al accizei de :

  • 0,81 lei/ ml pentru lichid cu sau fără nicotină vs 0,64 lei/ ml cât este acum
  • 1.094,93 pe kilogramul de produse care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere
  • 1.094,93 pe kilogramul de produse destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori din tutun, cu sau fără nicotină

În prezent, potrivit Codului fiscal accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute asupra următoarelor produse cu potenţial de risc redus:
a) produse din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a
avea loc combustia amestecului de tutun, cu încadrarea tarifară NC 2404 11 00;
b) lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic
de tip „Ţigaretă electronică”, cu încadrarea tarifară NC 2404 12 00.
Nivelul accizelor pentru aceste produse este prevăzut în anexa nr. 2 de la Titlul VIII din Codul
fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...