Din 2026, în Oltenia vor mai rămâne trei grupuri pe cărbune în rezervă strategică – surse

Începând din 2026, la Complexul Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică din cărbune din România, vor mai rămâne doar grupuri pe lignit în rezervă, potrivit unor surse din sistemul energetic.
Mihai Nicuţ - mar, 03 aug. 2021, 12:28
Din 2026, în Oltenia vor mai rămâne trei grupuri pe cărbune în rezervă strategică - surse

Ultima variantă a planului de restructurare al Complexului Energetic (CE) Oltenia, discutată cu oficialii Comisiei Europene arată ca, la orizontul anului 2026 vor mai rămâne, din capacitatea existentă în centralele pe lignit, doar trei grupuri în rezervă, la dispoziția Dispeceratului Energetic Național, potrivit unor surse apropiate situației.

“Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia prevede investiții în fotovoltaic și gaz. După 2026, anul până la care se întinde planul de restructurare, se prevăd capacități de rezervă pe lignit,  aflate la dispoziția dispecerului, care vor funcționa în baza unui mecanism dedicat”, potrivit surselor noastre. Aceasta este ultima variantă a planului de restructurare, care se negociază acum cu reprezentanții Comisiei Europene.

Asta înseamnă că, după 2026, CE Oltenia va mai produce energie electrică din lignit doar în câteva grupuri – acum se discută despre trei – doar dacă acest lucru va fi solicitat de DEN. Va fi practic o rezervă strategică a sistemului energetic național, care va fi accesată – adică centralele pe lignit vor produce energie – doar dacă DEN condideră că este nevoie de această energie pentru a se asigura funcționarea în bune condiții a Sistemului Energetic.

Modalitatea în care se va reglementa această rezervă strategică, precum și modul de funcționare vor face obiectul unei legi dedicate, o legea a phase-out-ului cărbunelui, care se află acum în stadiu incipient de realizare, dar care va viza toate aspectele legate de efectele renunțării la utilizarea cărbunelui și la finanțarea tranziției energetice în acele zone, după cum au spus sursele noastre.

CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW, o producţie estimată de 10 TWh în 2021 şi furnizează energie termică pentru municipiul Craiova.

Programul de restructurare presupune modificarea structurală a producţiei de energie dintr-o singură sursă, lignit, pe mai multe surse, mix energetic: gaz, regenerabile, cărbune. Centrale pe gaz vor însemna 1.325 MW, din care 850 de MW la Işalniţa şi 475 MW la Turceni. Pe măsură ce vor fi puse în funcţiune aceste capacităţi noi, se vor închide cele pe cărbune, deci din 3.570 MW ar fi urmat s[ rămână în 2025 1.450 MW pe cărbune, potrivit planului vechi de decarbonare, făcut public, singura variantă care este publică, de altfel.

Te-ar mai putea interesa și
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Marea Nordului ar urma să devină în curând cea mai mare centrală energetică verde din lume, potrivit unui proiect grandios anunţat de nouă state din regiune în luna aprilie, transmite......
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Transelectrica anunță că, urmare a noii reglementări a ANRE, tariful pentru serviciul de sistem al companiei se reduce, ...
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, ...
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) organizaţia patronală a sectorului bancar românesc, a decis numirea ...