Cresc ratele pentru creditele de locuință. Noul IRCC sare de 4%, de la 2,65% astăzi. Din 2023 se duce peste 5%

18 09. 2022
credite

La 30 septembrie vom vedea noul nivel al IRCC publicat de BNR. Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC care va intra în vigoare după 2 octombrie 2022 să crească la peste 4,08% faţă de 2,65% cât este în prezent. Practic, dobânda pe care o vor plăti cei cu credite legate de IRCC  va contribui cu o majorare de 25% -30% a dobânzilor la credite. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitului trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor la creditele cu dobânda legată de IRCC să ajunge la nivelul celor care o au acum legată de ROBOR.

Totuşi, majorarea care va deveni operatională din 2 octombrie 2022 arată că avem o creştere semnificativă a dobânzilor totale . Astfel că, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populatiei era conform BNR de 5,48% în luna iulie. Creditele de peste cinci ani sunt in general cele ipotecare, iar vorbind de dobânda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobândă legată de IRCC. De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

Din fericire, ROBOR-ul la 3 şi 6 luni dă semne că s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că actualul nivel de dobândă de 7,91% plus marja medie a băncii de 2,65% va rămâne în jur de 10% sau poate chiar va cunoaşte scăderi deoarece prognozele actuale ale analiştilor spun că inflaţia se află aproape de maximum, iar la finalul anului va ajunge la 14%, urmând la ca finalul anului viitor să fie în jur de 9%. De asemenea, dobânda cheie va urca probabil doar până la 6% – 6,2%, ceea ce îndreptăţeşte previziunile privind păstrarea nivelului actual al ROBOR.

ROBOR este rata medie a dobânzii cotate în tranzacțiile dintre instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. IRCC este o rată medie a dobânzilor practicate între bănci și reflectă nivelul dobânzilor valabile cu două trimestre în urmă. O altă diferență este faptul că IRCC ia în calcul dobânzile pentru tranzacțiile efective, în timp ce ROBOR se raportează la dobânzile cotate. IRCC a devenit obligatoriu după mai 2019, context în care, creditele noi nu se mai pot întoarce la ROBOR ca referinţă pentru dobândă, iar dobânzile fixe nu mai sunt atât de utile acum, deoarece dobânzile sunt în creştere, iar cele fixe practicate de bănci la creditele pentru locuinţă sunt deja în jur de 10%.