Din ce mai face bani Aerostar Bacău: modernizează MIG-urile 21 ale partenerilor fostei URSS

Aerostar Bacău a început să livreze către Mozambic avioanele de vânătoare Mig-21 ce aparţin statului african, reparate şi modernizate. Fabrica românească a mai efectuat astfel de lucrări şi pentru alte state precum Thailanda, Egipt, India sau Bangladesh. Valoarea contractului nu a fost dezvăluit, oficialii fabricii motivând că este secret comercial
Florin Cojocaru - Dum, 10 nov. 2013, 22:05
Din ce mai face bani Aerostar Bacău: modernizează MIG-urile 21 ale partenerilor fostei URSS

Aerostar Bacău a recondiţionat şi modernizat şi timis la beneficiar o parte din cele 8 avioane militare Mig-21 din cadrul contractului dintre companie şi statul Mozambic, a precizat, pentru ECONOMICA.NET, Grigore Filip, directorul fabricii băcăuane.

Fără a da prea multe detalii legate de contract, „din considerente legate de interese comerciale”, Filip precizează că „că o parte dintre avioanele din programul pentru Mozambic au fost deja livrate şi
au zburat în ţara clientului”. Avioanele fac parte din flota militară aeriană a statului african, însă au fost abandonate de peste 20 de ani, găsindu-se într-o stare precară de funcţionare.

Până în anii 1990, Mozambic beneficia de asistenţă financiară şi militară, înclusiv MIG-uri, de la fosta URSS, care a încetat însă când imperiul sovietic s-a prăbuşit. De atunci, MIG-urile au ruginit într-o bază aeriană, potrivit defenceweb.co.za.

Contractul cu statul african nu este singurul pe care fabrica băcăuană îl are pe recondiţionare Mig-uri. „Competenţele noastre sunt recunoscute la familiile MiG21 şi L39 şi am fost şi suntem prezenţi în ţări în care aceste avioane se operează: India, Bangladesh, Croatia, Etiopia, Lituania, Thailanda, Vietnam, Egipt si mai nou Mozambic. Ca şi în Mozambic, noi de regula reparăm şi modernizăm avioane care există deja în flota ţării respective”, arată Filip.

Contractul cu Mozambic a fost semnat anul trecut şi prevede, pe lângă modernizarea celor 8 Mig-uri şi livrarea unui avion de antrenament  L-39 şi a două avioane uşoare Festival.
Pe durata modernizării Mig-urilor, studenţi din Mozambic au fost antrenaţi pentru operarea avioanelor la Bacău şi la Baza Aeriană Boboc.

Aerostar Bacău este o companie privată, listată pe bursă, deţinută de Iarom Bucureşti, SIF Moldova fiind cel mai mare acţionar minoritar. Se ocupă cu furnizarea de piese, aerostructuri, subansamble şi echipamente pentru aviaţia civilă, precum şi de servicii de mentenanţă şi conversie pentru aviaţia civilă.

MiG-21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, find echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F. Astfel s-a deschis drumul versiunilor ulterioare, primul fiind MiG-21PF, lansat în producţie în anul 1960, cu un motor îmbunătăţit R-11F şi un dispozitiv de admisie a aerului în motor mărit, pentru a permite instalarea radarului de interceptare R-1L. Au urmat MiG-21PFS şi MiG-21PFM, care includea toate îmbunătăţirile versiunilor precedente.

Variantele ulterioare au vizat mărirea tracţiunii motorului, îmbunătăţirea armamentului şi extinderea razei de acţiune, cele mai cunoscute variante fiind MiG-21 MF şi MiG-21 Bis.

Forţele Aeriene Române au iniţiat în anul 1992 un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. În prezent, sunt în serviciu doar avioane modernizate MiG-21 Lancer A (pentru misiuni aer-sol), Lancer B (versiune de instruire) şi Lancer C (optimizate pentru misiuni aer-aer). Aerostar şi firma isreaeliană Elbit au participat la modernizarea a peste 60 de MIG-uri 21 din dotarea armatei române.

Despre datele tehnice ale avionului puteţi citi mai multe aici

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...