Din iulie, părinţii au o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Legea va fi aplicabilă la un an de la publicare

Cel mai probabil din luna iulie, părinţii vor putea primi o zi lucrătoare liberă pe an pentru îngrijirea/evaluarea sănătăţii copilului. Legea care acordă părinţilor acest drept a fost publicată în Monitorul Oficial la 3 iulie 2014, dar abia zilele trecute autorităţile au finalizat şi pus în dezbatere publică actul normativ cu normele de aplicare a legii. Iată cum procedezi ca să beneficiezi de acest drept. 
Cristina Şomănescu - lun, 11 mai 2015, 10:41
Din iulie, părinţii au o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Legea va fi aplicabilă la un an de la publicare

Pe 3 iulie 2014, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.
Legea nu a putut fi aplicată pentru că nu a avut norme de aplicare.

Abia recent, la 10 luni de la publicarea Legii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au finalizat şi publicat legislaţia secundară de aplicare a Legii nr. 91/2014, care va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Normele stabilesc paşii pe care părinţii îi vor parcurge ca să primească, anual, o zi sau două zile libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Concret, Legea nr. 91/2014 acordă părinţilor cu unul sau doi copii o zi lucrătoare liberă pe an.
Familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii primesc două zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor lor. Legea dă mână liberă angajatorului să decidă dacă acordă aceste zile consecutiv sau separat.
Angajatorii sunt obligaţi prin lege să acorde ziua/zilele libere pentru îngrjirea copilului părinţilor sau reprezentanţilor legali care o/le solicită, dar nu sunt obligaţi să o/le şi plătească.

Pas cu pas, cum procedezi dacă vrei să beneficiezi de ziua liberă de la muncă pentru îngrijirea sănătăţii copilului:

Părintele sau reprezentantul legal al copilului va depune la angajator o cerere în acest sens, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic, potrivit articolului 2, alineatul 1 din proiectul de norme.
Această cerere va fi însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita, precum şi de o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dacă e cazul.

Părintele va merge cu rezultatele controlului medical al copilului la medicul său de familie care-i va elibera gratuit o adeverinţă menită să ateste efectuarea controlului medical.
Părintele va depune la angajator această adeverinţă, în termen de cinci zile lucrătoare de la data eliberării ei. Ziua lucrătoare liberă acordată se justifică prin depunerea la angajator a acestui document medical.

Medicul de familie este obligat prin normele de aplicare a legii să elibereze copilului o scutire medicală, în cazul în care controlul medical a avut loc în timpul anului şcolar, se arată la alineatul 3 al articolului 4 din norme.

Dacă niciunul dintre părinţi, respectiv dintre reprezentanţii legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul calendaristic următor.

Proiectul de HG care conţine normele de aplicare a Legii nr. 91/2014 e în dezbatere publică până pe 18 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...