Din Magic Circle, în cel mai bun an de independenţă. Cum îi merge lui Bulboacă pe cont propriu

Avocatul Adrian Bulboacă estimează pentru anul 2011 creşterea cu 25% a profitului firmei sale şi o marjă de profit de 50%. Pentru 2012 mizează pe o creştere cu circa 30% a afacerii sale.
Cristina Şomănescu - lun, 30 ian. 2012, 14:24
Din Magic Circle, în cel mai bun an de independenţă. Cum îi merge lui Bulboacă pe cont propriu

La finele lui 2006, Adrian Bulboacă a decis să plece de la firma internaţională de avocatură Linklaters, unde coordona echipa de banking şi finance a biroului din Capitală, pentru a lucra independent pe piaţa avocaţială locală. În ianuarie 2007, fonda Bulboacă şi Asociaţii, firmă care ajunge să încheie 2011 cu un profit mai mare cu 25% decât în 2010, cu o marjă de profit de 50-55% şi cu o cifră de afaceri cu 33% mai mare decât cea înregistrată în 2010, potrivit estimărilor fondatorului firmei.

După exitul de la Linklaters, Adrian Bulboacă a fost ofertat de Ţuca Zbârcea şi Asociaţii şi de DLA Piper. A declinat ambele oferte şi a ales să-şi înfiinţeze propria casă de avocatură.
„Pe termen lung, cea mai bună opţiune este să rămân independent”, a spus Adrian Bulboacă. Iată de ce.

Antreprenorul face regulile jocului

Avantajul semnificativ al muncii pentru tine este controlul robinetului cu presiune. Îţi faci propriile reguli, funcţie de care performezi, şi nu mai eşti sub presiunea strategiei şi ţintelor impuse de un jucător internaţional, care s-ar putea să nu fie şi ale tale.

De ce a declinat oferta unui jucător internaţional: dacă nu mai eşti profitabil după 2 ani în care ai fost în vârf, eşti concediat.

Când intri într-o firmă internaţională de avocatură, trecutul, cu performanţele sale, nu contează. Dacă nu-ţi îndeplineşti obiectivele, atunci firma va renunţa la tine, independent de performanţa pe care ai avut-o până atunci, spune Adrian Bulboacă.

Cum lucrează şi cum se plăteşte la Bulboacă

Pentru dosare solicitante din M&A, programul începe la ora 9:00 şi se termină la 24:00 – 2:00, de obicei. Rutina celorlalte zile la birou ale lui Adrian Bulboacă implică munca între 9:30 şi 20:00 însă.

La capitolul remuneraţie, partenerii firmei sunt plătiţi la nivelul partenerilor dintr-o firmă internaţională, spune Adrian Bulboacă.

A început cu 6 avocaţi. Acum are 30 de avocaţi. Vrea 50 de avocaţi în 5 ani.

Doar un avocat a plecat din firmă din cei 6, câţi număra firma la înfiinţare, în 2007. În următorii 5 ani vrea să mai recruteze 20 de avocaţi, spune Adrian Bulboacă. Motivul?
Planul pentru următorii 5 ani vizează prezenţă regională activă, mai curând prin tranzacţiile gestionate, decât prin deschiderea de birouri în regiune, explică fondatorul firmei.

2011, cel mai bun an din istoria firmei la nivel de facturare.

Corporate M&A (inclusiv dreptul muncii), litigiile, energia, finanţările sunt ariile de practică ce au adus cei mai mulţi bani firmei de avocatură în 2011. Ponderile estimate pentru fiecăre arie de practică din business-ul firmei în 2011 arată astfel: corporate M&A – circa 27% din business-ul Bulboacă şi Asociaţii, litigiile – circa 17% din business-ul firmei în 2011, energie – aproximativ 15% din business, finanţări – circa 13% din business-ul din 2011, spune Adrian Bulboacă.
Acesta mai adaugă că domenii precum asset finance şi proprietate intelectuală au structural o pondere redusă în business-ul firmei, ele neavând cum să genereze foarte mult, cu toate că sunt relevante pentru firmă.

Acum lucrează la cea mai mare fuziune din 2012.

„Lucrăm la o fuziune foarte mare în producţie, cea mai mare din 2012”, spune Adrian Bulboacă. Două multinaţionale cu filiale în România vor să-şi unifice business-urile în România, adaugă el.
„Am început să lucrăm în septembrie la fuziune, fiecare parte a făcut due dilligence, acum suntem în faza în care negociem documentele tranzacţiei”, explică Adrian Bulboacă.
În mai-iunie va fi finalizată, conchide fondatorul firmei Bulboacă şi Asociaţii.

Cât te costă avocaţii de la Bulboacă

Tarifele orare solicitate acum de firmă variază între 150 şi 300 de euro. Valorile antemenţionate nu sunt neapărat relevante pentru business-ul firmei. Pentru că firma lucrează mai curând cu clienţi de casă, clienţi fidelizaţi, cu care a convenit tarife orare mai mici.

Notă: Linklaters a plecat din România în 2008.
Printre jucătorii din Magic Circle (clubul celor mai puternice cinci case de avocatură din Marea Britanie), prezenţi în România, se numără Clifford Chance Badea şi Allen & Overy.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Număr record de infectări cu SARS-CoV-2 în Slovacia
Număr record de infectări cu SARS-CoV-2 în Slovacia
Slovacia a raportat vineri cel mai mare număr de infectări zilnice cu noul coronavirus de la începutul pandemiei de COVID-19, ...
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI
România va trebui să aloce anual, în următorii 10 ani, aproximativ 2% din PIB reprezentând contribuţia financiară ...
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Ce promoții la carburanți găsiți în această perioadă în benzinării
Pe fondul prețurilor în creștere ale carburanților, reducerile oferite de marile lanțuri de benzinării pot aduce o ...