De la manager de bancă la manager de artă. Cum a ajuns un marketing manager să facă bani din muzică

Atelierele de artă pentru copii ajung arareori să se transforme într-o afacere stabilă. Ana-Maria Costea, fost marketing manager în cadrul Raiffeisen Bank, a reuşit însă să conducă de opt ani propria şcoală de muzică. Practic, ea a deschis o piaţă care nu exista la momentul 2008, atunci când a început să organizeze primele cursuri de pian. 
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 21:04
De la manager de bancă la manager de artă. Cum a ajuns un marketing  manager să facă bani din muzică

Povestea de business a Anei Maria Costea a început în 2008 urmare a unor evenimente personale: a devenit mamă, iar atunci a ajuns la concluzia că marketingul nu mai este chiar prioritatea ei. Ocupa deja poziţia de manager al departamentului de marketing din cadrul Grupului Raiffeisen, loc pe care l-a obţinut după ce a fost promovată de la poziţia de asistentă a unuia dintre vicepreședinții Raiffeisen Bank şi după câţiva ani în cadrul Direcției de Marketing, tot la Raiffeisen Bank. „Răspundeam de partea de marketing pentru corporații, IMM-uri, entități din cadrul Grupului Raiffeisen, merchendising. A fost o perioadă foarte frumoasă, ajunsesem să fac exact ceea ce visasem de pe băncile școlii, lucram cu o mulțime de oameni grozavi, aveam responsabilități, un pic de putere de decizie, am învățat enorm și am muncit pe brânci. Până când s-a produs declicul: micuțul Sasha, băiatul meu cel mare. El m-a făcut să-mi schimb radical prioritățile”, povesteşte Costea, a cărei primă dragoste profesională a fost muzica, fiind absolventă a „Universităţii Națională de Muzică București – Facultatea de Interpretare muzicală, secția pian.

„Când am terminat Universitatea Națională de Muzică mi-am dat seama că nu sunt făcută să lucrez ca profesor în învățământul de stat. Poate că a fost o toană de tânăr absolvent, dar între timp începusem în paralel și studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, secția Relații Publice și Publicitate. Așa că în 2003, am aplicat pentru un job în PR sau advertising. Am primit un post de asistentă a unuia dintre vicepreședinții Raiffeisen Bank”, îşi aduce aminte Costea, care rememorează şi momentul în care a decis să îşi deschidă propriul business in domeniul medical. 

Cum a deschis piaţa muzicii pentru neprofesionişti

„Mi-am dat seama că vreau să petrec cât mai mult timp cu copilul, fără să devin însă casnică. Și mi-am amintit de muzică, mi-am dat seama că aș vrea ca fiul meu să crească în mijlocul muzicii, dar că nu îl voi forța să facă performanță. Mi-am dat seama că poate sunt și alți părinți care gândesc ca mine și timid, a început să încolțească ideea Mozartinno”, povesteşte fosta angajata din bancă, care se va trasforma în patron de şcoală de muzică.

15.000 de euro investiţii

Afacerea a  fost pusă pe picioare în 2008, în urma unei investiţii de aproximativ 15.000 de euro, iar ulterior a crescut lent, dar sigur. „Ştiu că atunci când vorbim despre business trebuie să ne concentrăm în principal pe subiectul banilor, însă eu consider că principalele ingrediente pentru reuşita unei afaceri nu sunt banii, ci pasiunea de a face bine ceea ce faci, implicarea maximă în derularea şi dezvoltarea afacerii şi abilitatea de a alcătui o echipă de colaboratori valoroasă. Am pornit afacerea de la zero, implicându-ne în toate aspectele constituirii ei, de la ideea atelierului şi până la felul în care arată sigla, de la amenajarea locaţiei şi până la dezvoltarea metodei de predare”, crede patroana Mozartinno care, nu numai că a deschis o nişă de piaţă, dar oferă şi servicii unice. 

”Din câte știu, am fost primul centru privat de acest fel din România și primul centru în care muzica era accesibilă pentru toate vârstele. Acum există o mulțime de centre private de predare a muzicii, pentru că există și preocuparea părinților pentru acest gen de educație. Însă la Mozartinno ne preocupă dezvoltarea generală a copilului și plasăm educația muzicală în contextul mai larg al întregii activități a micuțului. Cei mai buni prieteni ai băieților mei sunt la Mozartinno. La fel și ai mei. Cred că asta spune multe despre atmosferă, implicare și calitatea actului educațional”. spune Costea.

Cel mai vârstnic client: 64 de ani

Aceasta explică şi de ce a întârziat piața atât de mult în domeniul predării muzicii: ”Multă vreme, educația muzicală era sinonimă cu performanța. Cred că exista și o teamă de mercantil, precum și o teamă de necunoscut. Nimeni nu mai încercase până atunci așa ceva. E greu să fii primul care încearcă un nou tip de afacere. Mereu există teama de eșec. Apoi, existând precedentul Mozartinno, lucrurile au început să se miște firesc. Părinții și-au dat seama că pot beneficia de educație muzicală pentru orice nivel de dezvoltare și interes, iar cererea fiind creată, a început să se dezvolte și oferta”.

În ceea ce priveşte elementele care diferenţiază business-ul ei de altele de acest gen, fosta directoare de marketing susţine că şcoala ei exclude constrângerile, iar serviciile oferite se adresează oricărei vârste. „Constrângerile sunt, într-adevăr, o condiție pentru performanță. Dar sunt puțini oameni care fac performanță. Nu trebuie să uităm de faptul că muzica poate și trebuie să fie făcută de plăcere. (…) La adulți există o barieră psihologică, care odată înlăturată, îi face să înțeleagă că totul este posibil, la orice vârstă. Secretul este să fii perseverent, să îți placă mult ceea cea faci și mai ales să ai încredere în tine. De-a lungul timpului, am avut cursanți de toate vârstele, cel mai în vârstă fiind un domn de 64 de ani”.

„Consider că această nișă se va dezvolta în continuare. Există încă loc pe piață pentru afaceri noi, pentru că cererea este în creștere, iar părinții sunt din ce în ce mai educați și mai conștienți de felul în care trebuie să arate o educație complexă”, crede Costea.

Perioada de vară a afacerii: tabere la conacul lui George Enescu

Pe lângă cursurile de pian, aceasta dezvoltă proiecte şi pe timp de vară. ”Cel mai important este Cursul de măiestrie – pian și aventură, care a ajuns deja la cea de a șasea ediție (Tescani, 23-29 iulie 2017). Tot la vară vom organiza în București două tabere urbane, în care copiii se vor împrieteni sau vor aprofunda muzica într-o atmosferă plină de joacă și voie bună, cu ateliere creative, dar și cursuri individuale de pian”, explică Costea.

În 2015, businessul său a raportat afaceri de aproximativ 16.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...